Január 1-jétől új tagja lesz a schengeni övezetnek, Horvátország – ezt egyöntetű szavazással döntötték el csütörtöki ülésükön az igazság- és belügyminiszterei. 

Tovarnik,,Croatia,-,September,19,,2015:,Croatian,Police,Officer,Looking
Fotó: Shutterstock

Nem sikerült azonban keresztülvinni, hogy a határvédelemmel rendelkező schengeni övezet tagjává váljon Bulgária, és Románia is. 

A jelentések szerint belépésüket Ausztria mellett Hollandia is megvétózta.

A horvátok számára nagy nap lesz ez, hiszen ugyancsak január 1-jétől az euróövezethez is csatlakoznak. Számukra az utazás és a fizetés is egyszerűbbé válik. A románokat és bolgárokat hátulról előzték, hiszen ők már 2007-ben csatlakoztak az Európai Unióhoz, a horvátok pedig csak hat évvel később.

Bukarestet és Szófiát nagy csalódás érhette, hiszen az ő schengeni csatlakozásuknak is széles támogatottsága volt, többek közt az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója is a beengedésüket sürgette.

A schengeni övezeten belül határellenőrzés nélkül, szabadon lehet közlekedni. Schengen a világ legnagyobb szabad utazást biztosító övezete, évente 1,25 milliárd úttal, napi 3,5 millió határátlépéssel – írta a döntésről szóló Twitter-posztjában az Európai Tanács.

Négy évvel uniós csatlakozásuk után a bolgárok és a románok a korrupció és a szervezett bűnözés szülte aggodalmak miatt bukták el a csatlakozást a schengeni zónához. Politikusaik előre óvták a többi tagállamot, hogy egy újabb elutasítás unióellenes érzelmeket szítana polgáraik közt.

Az EU gyengébb lenne a schengeni bővítés nélkül az uniós biztos szerint

Margarítisz Szkínász szerint Horvátország, Bulgária és Románia is teljesítette a csatlakozás feltételeit. Úgy véli, hogy az EU erősebb lenne a schengeni bővítéssel.

A mostani szavazást megelőzően Ausztria jelezte: Bécs álláspontja szerint ismét el kell halasztani a két ország beengedését, amíg nem felelnek meg a menedékkérők regisztrálásáról szóló követelményeknek. A százezer emberből, akik idén illegálisan lépték át Ausztria keleti határait, 75 ezer már keresztülhaladt a schengeni övezethez tartozó államon – írta a Bloomberg hírügynökség.

Előbb jelentősen javítanunk kell a rendszert, és utána integrálhatjuk ezeket az országokat

– mondta Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a döntést meghozó ülés előtt.