A hétfő hajnali műszaki problémát követően a floridai szélsőséges időjárás ellenére, ma helyi idő szerint éjfél után, sikeresen elindul aa Crew Dragon Endevaour űrhajója, amely négyfős személyzettel kezdi meg féléves küldetését. A nemzetközi űrállomáson a Nasa két űrhajósa Stephen Bowen, Warren Hoburg és az orosz Andrej Fegyajev mellett, Szultán al-Nejadi, az Egyesült Arab Emírségek asztronautaja is féléves küldetését kezdi meg.

Fotó: AFP

Nejádi a második asztronauta az emírségekből, akinek az utazását az olajban gazdag ország fizette, amely nagy hangsúlyt fektetett az űrkutatásra az utóbbi években. A negyvenegy éves Szultán al-Nejadi egyébéként az első arab űrhajós, aki hat hónapot tölthet majd az űrállomáson. A négyezer jelölt közül kiválasztott mérnök-űrhajós kiemelt kutatómunkát végez a mikrogravitációnak az emberi testre hatásáról, ami fontos a jövőbeli Mars-missziók sikeres megvalósításában.

A „Világűr Szultánjaként” ismert asztronauta korábban azt nyilatkozta, a hosszú küldetése alatt is megtartja az egy hónapig tartó vallási böjtjét a Ramadant, amely komoly fizikai nehézségekkel jár a világűrben. A négy űrhajós közül Hoburg, Fegyajev és Nejádi először kezdi meg utazását a világűrben, de Stephen Bowen rangidősként, közel hatvanévesen már a negyedik útját teszi meg. Ő az első tengeralattjárós tiszt, akit a NASA kiválasztott és egymást követő űrsikló küldetésen vett részt. 

Az eredetileg hétfőre tervezett indítást a Merlin D-1 hajtóművek hibás beindulása miatt halasztották el, szokatlan műszaki hiba miatt az egyik földi kiszolgálórendszerben, de a problémát gyorsan orvosolták. A Crew-6 személyzete megközelítőleg 24 órás utazást követően érkezik az űrállomásra, amely magyar idő szerint péntek reggel hét és negyed nyolc óra körül kísérhető figyelemmel Magyarországról.

 

Az új csapat a tavaly október óta fent tartózkodó amerikai-orosz és japán űrhajósokat, Nicole Mannt, Josh Cassadát, Vakata Koicsit és Anna Kikinát váltják, akik ezt követően térnek vissza a Földre.

 

A jelenleg az űrállomáson tartózkodó Szergej Prokopjev, Dimitrij Petelin és Frank Rubio küldetését pedig meghosszabbították, ők szeptemberig maradnak, mivel a Szojuz űrkapszulánál, amellyel tavaly szeptemberben megérkeztek, szivárgást észleltek.

A hosszú, féléves küldetés ideje alatt, tavasszal várhatóan további két szaúdi asztronauta is az űrállomásra utazik, a Space X űrhajóval. Az emirátusoknak már kering egy űrszondája a Mars körül, és egy japán leszállóegységgel kisebb járművet is küldenek a Holdra. Ezzel kapcsolatosan Szára al-Ámíri, az Egyesült Arab Emírségek oktatási és technológiai minisztere hangsúlyozta, hogy Nejádi hosszú küldetése "új teret nyit az országnak a tudomány és a tudományos felfedezések számára".