Jelentősen növeli a rák kialakulásának kockázatát az, ha valaki a légierőnél szolgál, akár pilótaként, akár a földi kiszolgáló személyzet tagjaként, derült ki a Pentagon kutatásából.

GOSPORT, ENGLAND - NOVEMBER 17: F-18 jet fighters are seen on the flight deck of USS Gerald R. Ford, on November 17, 2022 in Gosport, England. The USS Gerald R. Ford (CVN-78) is the lead ship of her class of United States Navy aircraft carriers. Commissioned in 2017, the carrier is powered by two nuclear reactors with a length of 1,092 feet and displacement of 100,000 long tons full load. With a crew of approximately 4,550, 75+ aircraft and state of the art weaponry, the first-in-class is the US Navy's most advanced aircraft carrier. USS Gerald Ford has been carrying out NATO exercises in the North Atlantic with French and Spanish ships.
Fotó:  Finnbarr Webster/Getty Images

A kutatás 900 ezer olyan alkalmazottat vizsgált, aki katonai pályafutása alatt a légierő kötelékében is dolgozott, és az adatok igazán megdöbbentően alakultak. A pilóták esetében 87 százalékkal nőtt a melanómák, 39 százalékkal a pajzsmirigyrák, férfiak esetében 16 százalékkal a prosztatarák, nők esetében pedig 16 százalékkal a mellrák kialakulásának kockázata a lakossági adatokhoz képest.

Összesítve, a légi személyzet esetében 24 százalékkal nőtt a rák kockázata a civil lakossághoz képest.

A földi kiszolgáló személyzet esetében 19 százalékkal nőtt meg az agyi-és idegrendszeri rák, 15 százalékkal a pajzsmirigyrák, és 9 százalékkal a veserák esélye, míg nőknél a mellrák kockázata 7 százalékkal emelkedett. Az amerikai lakossághoz képest 3 százalékkal nőtt a kockázat a földi személyzet tekintetében. 

Érdekes ugyanakkor, hogy a légierő minden alkalmazottját tekintve a lakosságinál alacsonyabb volt a tüdőrák kockázata, a légi személyzet pedig alacsonyabb hólyagrák és vastagbélrák kockázatnak volt kitéve.

A Pentagon közlése szerint ez volt az eddigi legnagyobb ilyen fajta kutatás az amerikai hadsereg történetében, azonban a konkrét kiváltó okok egyelőre nem ismertek. Ezek feltérképezéséhez további vizsgálatokra van szükség, melyekre rövidesen sort is kerítenek majd. 

Kiemelték: azon katonák, akik körében a rendszeres szűrővizsgálatok és a fizikális fittséget érintő elvásárok nyomán korán észlelni tudták a betegségeket, nagyobb eséllyel gyógyultak fel a rákból, mint a lakossági átlag.

A Pentagon az eredmények látván további kutatások rendelt el, amiben még szélesebb körben végzik majd el a méréseket, ahogy kockázati tényezőket is igyekeznek feltárni.