A 3D nyomtatás segítségével léphet a következő lépcsőfokra az orvostudomány. Az orvostechnikai eszközök gyártásától a kórházakon és kutatócsoportokon át egészen az egyetemekig minden területen felhasználható és ez a páciensek számára is előnyökkel jár.

SWANSEA, WALES - JULY 21: Trainee plastic surgeon Tom Jovic adjusts a 3D bioprinter at the Institute of Life Sciences at Swansea University on July 21, 2021 in Swansea, Wales. A three-year £2.5 million research programme funded by the Scar Free Foundation and Health and Care Research Wales at Swansea University will aim to advance the development of 3D bioprinted facial cartilage using human cells and plant based materials. This will be combined with the world's largest study of people living with facial scars to assess the psychosocial impacts on patients.
Fotó: Matthew Horwood / Getty Images

A 3D nyomtatás legfontosabb felhasználási területe az orvostudományban az oktatás területén van. Az orvostanhallgatók általában csak holtesteken tudnak gyakorolni, ez viszont rengeteg előírással és adminisztratív tevékenységgel jár, ami rengeteg időt és pénzt emészt fel. A fejlett szkennelési technológiák ötvözve a 3D nyomtatással egy olyan lehetőséget adnak, amivel anatómiailag pontos modelleket tudnak alkotni, amivel a hallgatók olcsón és könnyen tudnak tanulni – erről a Medicalonline írt.

Egy koponyán belüli agyi érkiboltosulás (aneurizma) műtétjére való felkészüléshez például hordozni egy egész kadávert, amikor csak a fejre lenne szükség, belátható, hogy értelmetlen. Annak idején pont egy ilyen esetnél nyomtattak ki először 3D-ben egy koponyát, benne az aggyal és a beteg érrel, amin sokkal hatékonyabban lehetett fúrásokkal szimulálni a majdani műtétet

– emlékezett vissza a VARINEX Zrt. alapítója, Falk György. Cége már 25 éve foglalkozik 3D nyomtatással Magyarországon.

Kijött az inkubátorból, és fontos piaccá növi ki magát a 3D-nyomtatás

Az évtized végére ötvenmilliárd dollárra bővülhet a 3D-piac, egyre elterjedtebb az ipari felhasználás. Csökkenhet a gyártási költség, javul az energiahatékonyság.

A konkrét orvoslásban a 3D nyomtatást tehát arra használják, hogy a beteget CT és MRI szkennelési technológiáknak vetik alá, majd a kezelésre szoruló szervet megalkotják a 3D nyomtatóval, hogy a sebészek azon tesztelhessék a műtét során alkalmazott eljárásokat. Mondhatni a beteg pontos modelljén gyakorolhatnak, mielőtt egyetlen szikevágást is ejtenének. Pontosan ezzel a megoldással készültek fel az orvosok a bangladesi sziámi ikerpár szétválasztására is. Az ikreket a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapatának a bevonásával választották szét. A műtétsorozat második és harmadik fázisa Budapesten történt.

SWANSEA, WALES - JULY 21: A close-up of a bioprinted (front) and 3D printed ears at the Institute of Life Sciences at Swansea University on July 21, 2021 in Swansea, Wales. A three-year £2.5 million research programme funded by the Scar Free Foundation and Health and Care Research Wales at Swansea University will aim to advance the development of 3D bioprinted facial cartilage using human cells and plant based materials. This will be combined with the world's largest study of people living with facial scars to assess the psychosocial impacts on patients.
Fotó: Matthew Horwood / Getty Images

A csapat tagjai hetente gyakoroltak 3D-s modelleken, amiket a VARINEX nyomtatott számukra úgynevezett PolyJet technológiával. Büszkék vagyunk rá, hogy a modellekkel kicsit mi is hozzájárultunk az elképesztően komplex orvosi bravúrhoz 

– mondta Falk György.

Nincs versenyképesség 3D nyomtatás nélkül

A tisztán magyar tulajdonú FreeDee célja, hogy tovább terjeszkedjen és a kelet-közép-európai régió piacvezetőjévé váljon a 3D nyomtatásban.

A PolyJet technológia jelenleg a piacvezető a 3D nyomtatás területén. Ezzel a megoldással rendkívül valósághű modelleket lehet készíteni. Hasonló elven működik, hogy a hagyományos tintasugaras nyomtatás, viszont tinta helyett folyékony fotopolimereket használ, mai UV fény hatására szilárdul meg. Ez a technológia rendkívül aprólékos részleteket képes megalkotni, ráadásul számos anyagot lehet vele szimulálni, többek között az emberi szöveteket is.