A brit parlament etikai biztosa, Daniel Greenberg vizsgálatot indított április 13-án a miniszterelnökkel, Rishi Sunakkal szemben. A vizsgálat alapja a brit képviselők magatartási kódexének 6. pontja, amely szerint kötelező őszintén és nyíltan nyilatkozniuk a tisztségükből fakadó összes felmerülő hivatalos kérdésre.

Fotó: AFP

A Downing Street közlése szerint Sunak feleségének, Akshata Murthynek egy gyermekgondozó ügynökségben vannak részvényei, ám Sunak erről az érdekeltségről nem tett említést. 

A miniszterelnöki hivatal szóvivője közölte, mindenben együttműködnek a vizsgálóbiztossal, hogy tisztázni lehessen ezt az ügyet. Az egyelőre kérdéses, hogy Akshata Murthy tulajdonrésze a Koru Kids gyermekgondozó ügynökségben miként összeférhetetlen Rishi Sunak miniszterelnökségével, de egyes tisztviselők szerint a magánvállalkozás így pénzügyi előnybe kerülhet.

A brit miniszterelnök szerint a jövőben nem maradhatnak az Egyesült Királyságban az illegálisan érkezők

A brit miniszterelnök közölte, elszánta magát annak az ígéretének a teljesítésére, hogy megállítja a kontinens felől csónakokon érkezők beáramlását.

Rishi Sunak még márciusban kapott hivatalos felszólítást a parlament egyik bizottságától, hogy jelentse be az érdekeltségeit az egyes cégekben, és ezeket jegyezzék fel a képviselők pénzügyi nyilvántartásába. Sunak ekkor a Koru Kids és a felesége közötti kapcsolatról nem tett említést.

A miniszterelnök közölte, hogy tudomásul veszi az ellene indult vizsgálatot, és igyekszik mindent megtenni, hogy a parlamenti szabályoknak megfelelően folytathassa a munkáját. Hozzátette, hogy várhatóan elő fogják írni az összes képviselő számára, hogy részletes jelentést adjanak az üzleti érdekeltségeikről, hogy ezzel a későbbiekben elkerülhessék a félreértéseket.

Ez remélhetőleg elősegíti majd, hogy elkerülhessük az összeférhetetlenséget a képviselők és a házastársaik érdekeltségei között

– mondta Sunak. Hozzátette, hogy az átláthatóság rendkívül fontos.