Egy e-cigarettát rendszeresen használó tinédzser állítja, hogy a függősége súlyosan károsította a tüdejét, és többször is kórházba került miatta. Draven Hatfield a nyugat-virginiai Hartsból származik, a fiú 13 évesen kezdett el először elektromos cigarettát használni, mert akkor úgy gondolta, hogy ez egy olyan időtöltés, amely nem egészségtelen, ellentétben a sima dohányozással. 

Young person vaping an e cig with lots of clouds. Isolated on a dark background.
Isolated young man on a black background holding an electronic cigarette, vaping device, mod, e-cig.
Fotó: Getty Images

Most a 19 éves fiatal kezdetben csak hétvégente szívott az e-cigiből, mielőtt mindennapos használójává vált. 

Elmondása szerint építőmunkásként kezdett el dolgozni, négy hónapon belül pedig négyszer esett össze, és került kórházba tüdőprobléma miatt. A Daily Mail cikke szerint az orvosok közölték, hogy a tinédzser rosszulléte  az e-cigaretta miatt volt, és azt mondták, hogy

a tüdeje úgy nézett ki, mintha napi három doboz cigarettát szívott volna legalább 30 éven keresztül.

„Naponta legalább egyszer újratöltöttem, néha kétnaponta egyszer. Áttértem az eldobható e-cigikre is, és valószínűleg két-három naponta használtam egy eldobhatót (…) Az egyik időszakban dohányoztam e-cigizés közben is, körülbelül másfél hónapig, majd abbahagytam” – mondta. Pár éve került először kórházba, amikor  

hirtelen súlyos mellkasi fájdalmat és görcsöket kapott a bal oldalában. Azt mondta, hogy fogalma sem volt, „mi ez, vagy mi történt, azt hittem, hogy valamit rosszul csináltam”.

Az orvosok azt mondták neki, hogy spontán pneumothoraxa volt, azaz hirtelen fellépő tüdőösszeomlásban szenvedett. 

Egészségügyi gondjai azonban továbbra is fennálltak, és a tüdeje negyedszer is összeomlott 2022 februárjában, miközben iskolás volt. Hatfield azt mondta, hogy útban a kórházba minden rendben volt még, és amikor odaért, már meg kellett műteni. Az orvosoknak bullectomiát kellett végrehajtaniuk rajta, vagyis egy olyan műtétet, amelyben eltávolították a légzsákokat a jobb tüdejéből. Hatfield elmondta, hogy még mindig rosszul érzi magát, a hegek látszódnak rajta, és attól tart, hogy a tüdeje ismét összeeshet.

„Soha többé nem nyúlok e-cigihez vagy dohányhoz. Nagyon biztos vagyok benne, hogy az eszköz okozott kárt bennem, ezt megerősítette a szakorvosom és a tüdőorvosom is. Ahhoz, hogy abbahagyjam a cigizést, nikotinos gumit használtam” – mondta. Hozzátette, hogy nem hiszi, hogy sok fiatal tisztában van azzal, hogy a gőzölés mennyire súlyos egészségügyi problémát okozhat. 

Homályos látás, csuklás, torokfájás – furcsa mellékhatásokat tapasztalnak az e-cigarettát használók

A hatóságok az elmúlt három év során mintegy 200 bejelentést kaptak 556 különböző mellékhatástól szenvedő személytől. Egy felhasználó hallásproblémákra panaszkodott, egy másik azt állította, hogy a készülék használata után cseng a füle.