Az ukrán Kalush Orchestra Stefania című dala lett a 2022-es Eurovíziós Dalfesztivál nyertese, azonban az Ukrajnában dúló háború miatt a rendezést a verseny szervezői a második helyezett Egyesült Királyságnak ajánlották fel. Így a britek kilencedik alkalommal lettek a házigazdái a rendezvénynek, Liverpool viszont először ad otthont az eseménynek. Magyarország zsinórban negyedik alkalommal nem indított versenyzőt. Emellett hazaitelevíziós csatorna sem fogja közvetíteni a dalversenyt, legalábbis a MédiaKlikk oldalán nincs semmilyen információ, hogy kapna műsoridőt a hamarosan kezdődő rendezvény.

Aerial,View,Of,The,City,Of,Liverpool,In,United,Kingdom,
Aerial view of the city of Liverpool in United Kingdom, the site of the Eurovision Song Contest 2023
Liverpool
Fotó: Shutterstock

Az érdeklődők az Eurovision Song Contest YouTube-oldalán követhetik a dalfesztivál fejleményeit, ahol online közvetítés lesz. Az első elődöntőt május 9-én, a másodikat május 11-én tartják, és május 13-án lesz a verseny döntője. A csatorna az idei fesztivál mind a 37 dalát közzétette egy videóba vágva.

Nem Magyarország lesz az egyetlen távol maradó az Eurovíziós Dalfesztiváltól, 

több más nemzet is anyagi okokra vagy az érdeklődés hiányára hivatkozva kiszállt a versenyből.

Andorra utoljára 2009-ben vett részt a versenyen, de az ország kormánya megerősítette, hogy belátható időn belül nem terveznek visszatérni – erről az Eurovix írt. Bosznia-Hercegovina fennálló tartozásai miatt nem vehet részt a rendezvényen, ahol utoljára 2016-ban szerepelt. Bulgária szintén pénzügyi problémákra hivatkozva marad távol. Szlovákia is kimarad az idei listából. Indoklásuk szerint a lakosságot nem érdekli a dalverseny. A pénz miatt mondta le a szereplést Montenegró is.

Újabb botrány az Eurovízió körül: kiakadtak az ukránok, mert a csehek egy orosz zenészt küldenek

Kijevet az sem zavarja, hogy a fiatal lány évek óta Csehországban él és nem támogatja a háborút.

Fehéroroszországot még 2021-ben zárták ki a fesztiválról az abban az évben kirobbant belpolitikai válság miatt. Oroszországot 2022. február 25-én, az invázió kezdete utáni napon diszkvalifikálták a versenyről.

Koszovónak egyelőre nem sikerült csatlakoznia az Európai Műsorsugárzók Uniójához (EBU), így ők ezért nem tudnak részt venni. Észak-Macedónia a dalfesztivál mezőnyének kihirdetése előtt néhány nappal közölte, hogy az miatt nem indulnak, bár 2022 májusában az állami műsorszolgáltató már pedzegette, hogy a rendezvény kedvezőtlen megítélése miatt gondolkoznak a távolmaradáson. Ezzel szemben legutóbb azt mondták, hogy 2024-ben szeretnének visszatérni a versenyre.

Luxemburg utoljára 1993-ban vett részt, és 2022-ben megerősítették, hogy továbbra sem akarnak szerepelni az eseményen.

Monaco évek óta dolgozik azon, hogy visszatérhessenek a fesztiválra, de egyelőre ennek a feltételeit nem sikerült megteremteniük. A tervek szerint a 2024-es eseményen már ott lehet a monacói induló is.

Az idei Eurovíziós Dalfesztiválon 37 ország versenyzői vesznek részt. 

Két Európán kívüli ország lesz a mezőnyben, Ausztrália és Izrael. 

A dalversenyt 67. alkalommal rendezik meg.