Extra

Újabb botrány az Eurovízió körül: kiakadtak az ukránok, mert a csehek egy orosz zenészt küldenek

Kijevet az sem zavarja, hogy a fiatal lány évek óta Csehországban él és nem támogatja a háborút.

Szinte már egyetlen hír sem születik az idei Eurovíziós Dalfesztiválról, amely nem valamilyen botrányhoz kötődik. Már a tavalyi rendezvény sem ment le balhémentesen, de az idei még feszültebb lehet, hiszen ugyan a rendezvényt Liverpoolban tartják májusban, ám a házigazda Ukrajna lesz. 

Liverpool, UK, October 2022: The Flag of the Eurovision Song Contest 2023 flying. The 2023 edition will take place in Liverpool, UK, because Ukraine cannot organize the festival because of the war
Fotó: Shutterstock

Éppen emiatt van most botrány a cseh indulóból. Prágából ugyanis a fesztiválra a Vesna nevű lányegyüttes jutott ki a nemzeti selejtezőt megnyerve. Bár az együttes dala erősen bazíroz az ukránok érzelmeire, hiszen angolul, csehül, bolgárul és ukránul is énekelnek benne, 

mégis rendkívül rosszul sült el a dolog és áll a bál Kijevben a Vesna indulása miatt. 

Ez az Unian ukrán portál szerint egyrészt a dal címének köszönhető, a Húgom koronája dalcím verte ki a biztosítékot, hiszen az ukránok kikérik maguknak a testvérezést, márpedig ez szerintük az oroszokra utal, akikkel jelenleg háborúban állnak. 

Másrészt pedig a banda egyik tagja miatt estek egymásnak a kommentelők. Oleszja Ocsepovszkaja ugyanis orosz állampolgár, bár évek óta Csehországban él és egyáltalán nem támogatja a háborút. Ennek ellenére elkezdték terjeszteni Ukrajnában, hogy a nő férje jelenleg is az orosz hadsereg kötelékében szolgál és Ukrajnában harcol, ám az Unian szerint erre semmilyen bizonyíték nincs. 

A dal egyébként így sikerült: 

 

Csehország Eurovíziós Dalfesztivál Ukrajna botrány
Kapcsolódó cikkek