Nagy Feró a Facebook-oldalán jelentette be, hogy az április 28-án a Barba Negrába tervezett Beatrice koncertjük elmarad. A fellépést a klub mondta le, mivel menet közben a zenekar elfogadta a Tabán Fesztivál meghívását a május elsejei zárónapra. Ez utóbbi koncert ingyenes lesz.

 

A klub azért döntött a lemondás mellett, mivel úgy ítélték meg, hogy néhány napon belül két koncertnek nincs értelme. Mivel a Tabán Fesztiválon a rajongók ingyenesen hallgathatják meg a Beatricét, a Barba Negra attól tarthatott, hogy a fizetős koncert iránt így alacsony lesz az érdeklődés. A Ripostnak adott válaszukban azt közölte a klub, hogy kérték a zenekartól, hogy a Tabán Fesztiválos koncertet csak a Barba Negrás koncert közben jelentsék be, hogy ne rontsák a hely bevételét. Erre az a válasz érkezett, hogy a május 1-jei fellépést április 25-én mindenképpen nyilvánosságra hozzák. A klub ezt követően mondta le a bulit.

A Nagyferó és a Beatrice Facebook-oldalon azt írták, hogy a két koncertre teljesen más programmal készültek, hogy korrekt módon oldhassák meg a két fellépést. A Beatrice más dalokkal, sőt teljesen más korszakokkal érkezett volna a helyszínekre, így a rajongóknak számára mind a két koncert önálló élményt jelenthetett volna. A Barba Negrába tervezett bulit még januárban jelentették be. 

Luxussá válik a fesztiválozás: harmadával drágultak a bérletek, mutatjuk, hova mennyiért kaphatók az idei jegyek

Amíg kis túlzással vakon árazták be a koncertjegyeket és fesztiválbelépőket a koronavírus-járványt követően a szervezők, addig idén az és az elszálló energiaárak miatt kell izgulniuk. A Világgazdaság által megkérdezett szakértő szerint az iparágon egy 20–35 százalékos emelkedés söpört végig, és ezt bizony az élő zenét kedvelők is megérzik majd. Már ebben az évben.

A Facebook-bejegyzésben azt írták, hogy a klubbal több félreértésük is volt, ami végül a koncert lefújásával végződött.

A Ripost arról is írt, hogy a Beatrice az egyetlen zenekar az elmúlt 20 évben, ami állandó fellépője volt a Tabán Fesztiválnak.

Reagált a Beatrice

A Világgazdaság megkereste a bandát, hogy kommentálják a Barba Negrával történt nézeteltérést. A zenekar menedzsere, Nagy Botond e-mailben válaszolt a kérdéseinkre. Elmondása szerint nem meghatározható, hogy a koncert elmaradása mekkora anyagi kárt jelent az együttes számára.

Ezen a koncerten a zenekar a honoráriumát az eladott belépőjegyek után kapta volna meg, így pontos összeget nehéz meghatározni, hivatalos eladási számokat nem tudok mondani, mivel a jegyértékesítésre a klubnak volt jogosultsága

– írta levelében Nagy Botond. Hozzátette, hogy úgy tudja, hogy a fellépésre nagyjából ezerfős közönséggel számoltak.

A Barba Negra a Ripostnak adott tájékoztatásában azt írta, hogy arra kérték a Beatricét, hogy a Tabán Fesztiválos fellépést csak április 28-án, a Barba Negrában jelentsék be, hogy így a klub ne szenvedjen kárt az elmaradó jegybevétel miatt. Nagy Botond elmondta, hogy azt vállalták, hogy a Beatrcie hivatalos felületein csak április 29-től publikálják a május elsejei koncertet, de a Tabán szervezői erről saját hatáskörben döntöttek. A Tabán egy héttel a koncert előtt promózni akarta a Beatrice koncertet.

Véleményem szerint nincs realitása annak, hogy 2 nappal a koncert előtt legyen nyilvános egy ilyen tradicionális fesztivál végleges programja. Ráadásul az idei évben főműsoridőben leszünk a tabáni rendezvényen, erre pedig az elmúlt 20 évben nem volt példa

– írta Nagy Botond.

Megkérdeztük a menedzsert, hogy az eset után terveznek-e a jövőben együtt dolgozni a Barba Negrával?

Az elmúlt napok eseményei még túl közel vannak ahhoz, hogy erre választ lehessen adni. A Barba Negra rendelkezik Budapesten az egyik legjobb szervezői és helyszíni adottságokkal a koncert helyszínek közül. Azt gondolom, hogy most született egy rossz döntés a részükről, ettől függetlenül nem tudom még mit hoz a jövő 

– olvasható Nagy Botond válaszában.

A Világgazdaság e-mailben megkereste a Barba Negrát is az esettel kapcsolatban, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Amint a klub reagál, a cikket frissítjük.