Extra

A britek majdnem kétharmada úgy érzi, hogy III. Károly jó király lesz

Nagy a támogatottsága III. Károlynak, Nagy-Britannia regnáló uralkodójának egy friss közvélemény-kutatás szerint. A válaszadók majdnem kétharmada bízik az új királyban. Ennek ellenére a királyi család legnépszerűbb tagja Vilmos herceg. A felmérésből az is kiderült, hogy a 18-24 év közöttieknek kevesebb mint negyede gondolja úgy, hogy szükség lenne a monarchia fenntartására.

A britek csaknem kétharmada úgy gondolja, hogy III. Károly király személyében jó uralkodó került az Egyesült Királyság trónjára. Károly édesanyját, II. Erzsébet királynőt életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó.

LONDON, ENGLAND - MAY 01: The Royally Big Portrait, a giant digital portrait of King Charles III that features hundreds of thousands of individual portraits of the King drawn by people across the UK, is unveiled at Outernet London on May 01, 2023 in London, England. (Photo by /WireImage)
Fotó: Samir Hussein / Getty Images

III. Károly és felesége, Kamilla koronázása szombaton lesz a londoni Westminster-apátságban.

A közelgő koronázási ceremónia alkalmából a legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov a The Times című konzervatív brit napilap megbízásából felmérést végzett a 74 esztendős uralkodó lakossági megítéléséről. Az országos vizsgálat kedden ismertetett eredményei szerint a válaszadók 62 százaléka mondta azt, hogy várakozása szerint III. Károly jó király lesz, és csak 20 százalék volt rossz véleménnyel az uralkodóról.

Novák Katalin is ott lesz III. Károly megkoronázásakor

Novák Katalin köztársasági elnök is ott lesz a brit uralkodó koronázási ünnepségén. Erről az államfő a Facebook-oldalán számolt be.

A The Times kiemeli, hogy Károly népszerűsége jelentősen javult trónra lépése óta: egy évvel ezelőtt egy hasonló felmérésben a részt vevők alig 39 százaléka adott kifejezést annak a véleményének, hogy az akkori trónörökös jó uralkodó lesz, és 31 százalék tartott attól, hogy Károlyból rossz király válik.

A közvélemény-kutatás szerint ugyanakkor továbbra sem az uralkodó, hanem elsőszülött fia, 

Vilmos trónörökös a királyi család legnépszerűbb tagja: a walesi herceg támogatottsága jelenleg 73 százalékos.

Vilmos feleségét, Katalin walesi hercegnőt a válaszadók 71 százaléka kedveli.

LIVERPOOL, ENGLAND - APRIL 26: Britain's King Charles III and Camilla, the Queen Consort arrive to visit Liverpool Central Library, to officially mark the Library's twinning with Ukraine's first public Library, the Regional Scientific Library in Odesa, in Liverpool, Wednesday, April 26, 2023 on April 26, 2023 in Liverpool, England. The King and Queen Consort are visiting to city ahead of the Eurovision Song Contest, which is being hosted by the UK on behalf of Ukraine.
Fotó: Jon Super - WPA Pool / Getty Images

A reprezentatív vizsgálat kedden ismertetett eredményei szerint a monarchia támogatottsága is változatlanul szilárd: a válaszadók 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szeretné a királyság fennmaradását, 26 százalék szerint választott államfőnek kellene az ország élén állnia.

Az átlagon belül azonban rendkívül széles eltérések mutatkoznak az egyes korcsoportok között: a 65 év felettiek 78 százaléka támogatja a királyság fennmaradását, 

a 18–24 év közöttiek körében ugyanakkor csak 32 százalék a monarchia híveinek aránya.

A Buckingham-palota tájékoztatása szerint a szombati koronázási ceremónián 2200 meghívott vendég lesz jelen 203 ország képviseletében, köztük hozzávetőleg száz államfő.

Többmilliós whisky készül Károly király koronázására

A márka még 1953-ban, II. Erzsébet koronázása alkalmából született.

 

III. Károly koronázás népszerűség
Kapcsolódó cikkek