Extra

Tavaly lemaradt a miniszterelnökségről, de III. Károly koronázásával igazi sztár lett Penny Mordaunt

Penny Mordaunt tavaly lemaradt arról, hogy a Konzervatív Párt vezetője, egyben miniszterelnök legyen, most azonban vigaszdíjat kapott: lordtanácselnökként fontos szerep jutott neki III. Károly koronázásán.

III. Károly koronázásán fontos szerep jutott egy a világon kevésbé ismert politikusnak: a fél világ azt találgatta, kicsoda Penny Mordaunt, aki első nőként vitte a brit államkardot a Westminster-apátságba. Mordaunt volt Rishi Sunak első számú riválisa a Konzervatív Párt vezetőválasztási versengésében, de az utolsó pillanatban visszalépett, így Sunak lett a brit kormányfő és a toryk elnöke. Mordaunt azóta a brit alsóház vezetője, egyben lordtanácselnök, az utóbbi tisztsége miatt kapott fontos szerepet a szertartáson.

BRITAIN-ROYALS-CORONATION
Penny Mordaunt kék ruhában tartja a brit államkardot.
Fotó: AFP

Első nőként látta el a funkciót, a Politicónak adott interjújában pedig elárulta: nem érezte helyesnek, hogy a titkos tanács szokásos fekete-arany udvari ruháját viselje, amelyet Salisbury márkija viselt II. Erzsébet 1953-as koronázásán, ezért olyat akart kitalálni, ami egyszerre modern és tiszteli a hagyományokat. A politikus a titkos tanács páfránymotívumával varrott ruhát rendelt, amelyet a Hand and Lock műhely készített.

Elmondása szerint a katonai kiképzésen szerzett tapasztalatait kellett használnia, amikor az ékkövekkel díszített, 3,62 kilogramm súlyú és 121,9 centiméter hosszú államkardot a testére merőlegesen tartva az apátságba vonult a hónapokig tartó próbák során másodpercre pontosan időzített felvonuláson. A szertartáson lecserélte a súlyos államkardot a könnyebb áldozati kardra.

Az uralkodó egyébként több módosítást eszközölt az ünnepségen: például a meghívókon vadon élő állatok és virágok motívumait használta, valamint állati összetevőktől mentes kenőolajat választott, ami megfelel a környezetvédelem iránti régi érdeklődésének. A ruhaválasztással Penny Mordaunt is rányomta bélyegét a ceremóniára.

Új királyukat ünneplik a britek: először köszöntötte alattvalóit királyként III. Károly

Először köszöntötte népét uralkodóként a Buckingham-palota teraszáról III. Károly király, akit szombaton koronáztak meg a londoni Westminster-apátságban. Károly és hitvese, Kamilla – akit szintén megkoronáztak – a kétórás ceremónia után hatalmas katonai díszkísérettel érkezett vissza a palotához az angol-brit monarchia ősi koronázó templomából.

A Time magazin rögtön az egész koronázás legnagyobb sztárjának kiáltotta ki a 49 éves politikust, és tény: tavaly nyáron Penny Mordaunt nevét csak a legkitartóbb tory hívek ismerték, most viszont nem csak egész Nagy-Britanniát, de a világ többi részét is egy csapásra meghódította, ahogy méltóságteljesen végigvonult az apátság főhajóján. Ismertsége és egyben népszerűsége az egekbe szökött, így egyáltalán nem túlzás kijelenteni: a koronázással feltette magát a brit politikai térképre. 

Különösen szerénységével hívta fel a figyelmet, hiszen a szertartás után a Twitteren kiemelte: az ő feladata semmiség volt ahhoz a több ezer rendőréhez és katonáéhoz képest, akik órákon keresztül biztosították az egész koronázást, hogy minden zökkenőmentes legyen. Bejegyzésére több tízezer kedvelést kapott már a politikus. 

 

 

Penny Mordaunt III. Károly III. Károly király koronázás Nagy-Britania III. Károly koronázás Egyesült Királyság
Kapcsolódó cikkek