„Elfogadva őfelsége III. Károly király és Kamilla királyné meghívását, pénteken Londonba utazom, hogy részt vegyek a királyi pár koronázásán a westminsteri apátságban. Szeretném így is kifejezni a királyi pár iránti nagyrabecsülésemet, és tovább erősíteni Magyarország és az Egyesült Királyság közötti szövetségi kapcsolatot” – írta Novák Katalin köztársaság elnök a Facebook-oldalán

20230413 Vásárosnamény Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, portre
Fotó: Gazdag Mihály / Kelet-Magyarország 

III. Károly koronázása május 6-án lesz a londoni westminsteri apátságban. A koronázást háromnapos ünnepségsorozat kíséri, és ennek egyik fő rendezvénye lesz a ceremónia másnapján, május 7-én, vasárnap esedékes nagyszabású koncert, amelyet a legnagyobb és legősibb brit királyi rezidencia, a London nyugati határában emelkedő windsori kastély hatalmas parkjában tartanak. 

A rendezvényen a Buckingham-palota szombaton közölt első, egyelőre kivonatos listája szerint fellép a Take That, Lionel Richie, Katy Perry, Andrea Bocelli, Sir Bryn Terfel, Freya Ridings és Alexis Ffrench.

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint több százmillió font pluszbevételeket remélhet a brit üzleti szektor – mindenekelőtt a turizmus és a vendéglátás – III. Károly király koronázási ünnepségeitől. 

A brit uralkodót és feleségét kétezer meghívott vendég jelenlétében koronázzák meg.  

Az amerikaiak többet költenek majd Károly koronázásán, mint a britek

Tengerentúli invázió várható Londonban, menekülnek a helyiek.