Extra

Kevesebben nézték a koronázást, mint II. Erzsébet temetését, de így is sokakat érdekelt

Nagy-Britanniában több mint 20 millióan követték a televízióban III. Károly hivatalos trónra lépését.

Mintegy 9 millió nézővel kevesebben kapcsolták be a televízióikat Nagy-Britanniában a hétvégi koronázásra, mint tavaly szeptemberben II. Erzsébet királynő temetésének közvetítésére. III. Károly hivatalos trónra lépése így is idei nézőcsúcsot állított fel, több mint 20 millióan ültek a tévék elé a ceremónia miatt. 

Fotó: AFP

II. Erzsébet gyászszertartása érthetően vonzott többeket, mivel egyrészt hosszabb is volt a közvetítés, másrészt jóval nagyobb történelmi jelentősége volt az eseménynek, hiszen a brit királynő halálával gyakorlatilag a XX. század is véget ért

Sőt, a hírek szerint a 20 milliós adat még hízelgő is, hiszen az ország nagy részén esett, így sokan kényszerültek szombaton otthon maradni, és mit tehettek mást, bekapcsolták a tévét. 

A The Guardian című lap összesítése szerint a prímet érthetően a BBC közszolgálati csatornái vitték, összesen 15,5 millióan nézték itt, de az ITV 3,6 milliós nézettsége és a Sky 800 ezres elérése is erős adatnak számít. 

Voltak egyébként olyan brit csatornák is, amelyek teljesen fittyet hánytak a koronázásra, a Channel 4 például a Rowan Atkinson főszereplésével készült Johnny English újra lecsap című filmet adta, erre valamiért 138 ezren voltak kíváncsiak aznap. 

 

III. Károly koronázás nézettség televízió
Kapcsolódó cikkek