Kisida Sotaro, a japán miniszterelnök legidősebb fia magánpartit szervezett a kormányfői rezidenciára december 30-án. A bulin több kép is készült, amelyeken az látható, hogy Sotaro a vendégeivel a sajtótájékoztatókra fenntartott teremben a vörös szőnyegen heverészik, illetve a miniszterelnöki pódiumon pózol.

Japan's PM Kishida's son to resign as secreatary
Kisida Fumio (bal) és Kisida Sotaro (jobb) a sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnök bejelentette fia menesztését.
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A Shukan Bunshun című hetilap megszerezte a partin készült képeket és cikket is közölt az eseményről. A japán társadalomban nagy felháborodást keltett a nem megfelelő viselkedés, főleg amiatt, hogy Sotaro, aki a miniszterelnökségen titkárként dolgozik, ilyen magánrendezvényekre használja a kormány rezidenciáját – írta meg a Guardian.

A parti egy Bonenkai volt, ami japánban a szilveszteri bulikhoz hasonló évbúcsúztatónak számít. Jelentése: „felejtsd el az évet”.

A Bonenkait jellemzően a cégek a munkatársak számára szerveznek, hagyományosan decemberben. A kifejezetten tekintélyelvű Japánban – ahol az alkalmazott-főnök viszonynak nagyon szigorú szabályai vannak – a Bonenkai egy különleges alkalom. Erre az eseményre úgy tekintenek, mint a Bureikóra („hajak leengedésének ideje”) . Ez azt jelenti, hogy a munkatársak a a beosztásuktól és rangjuktól függetlenül ünnepelhetnek, valamint a korkülönbségek miatti társadalmi szabályok is fellazulhatnak ilyenkor. Az ilyen rendezvények teljes költségét a vállalat szokta állni, és vannak cégek, amelyek az irodáikban szervezik meg az ünneplést.

A felháborodás Sotaro évzáró bulija miatt elsősorban azért alakult ki, mivel a miniszterelnök fia és barátai tiszteletlenül bántak a kormány hivatalos helyiségeivel és eszközeivel. Az eset Kisida Fumio megítélésén is rontott, aki közben azért dolgozik, hogy népszerűségét megerősítse.

Nem elfogadható, hogy a miniszterelnök politikai ügyekért felelős titkáraként ilyen viselkedést mutatott, ezért döntöttem a leváltása mellett. Teljes felelősséget vállalok a történtekért, hiszen én voltam, aki erre a pozícióra kinevezete

– nyilatkozta hétfő este Kisida Fumio. Fiát a titkári tisztségben volt személyi asszisztense, Takajisi Jamamoto váltja.

A kutyának se kell már az öreg Nintendo Switch – rosszabb számokat közölt a gyártó

A Nintendo 2017-ben dobta piacra Switch nevű konzolját, emiatt egyre kevesebben érdeklődnek az öregedő hardver iránt. Ez visszafogta a vállalat eredményét a 2022 áprilisától 2023 márciusáig tartó pénzügyi évben.

Kisida azt elismerte, hogy tudott a partiról, illetve a vendégekkel is találkozott, de leszögezte, hogy nem maradt ott az ünneplésre. A kabinet főtitkára, Hirokazu Macuno korábban azt közölte, hogy a Sotaro viselkedése nem elfogadható, és ígéretet tett arra, hogy soha többé nem fordul elő, hogy ilyen helytelen módon használják a kormányfői rezidenciát.

Kisida Sotaro nem először került botrányba, a 32 éves férfi még januárban elkísérte apját több külföldi útra is, ahol hivatalos ügyben jártak. 

Sotaro Párizsban és Londonban a követség autóival ment városnéző utakra, illetve a diplomáciai büdzséből vásárolt ajándékokat az otthon maradt kollégáinak.

Ekkor a miniszterelnök még csak hivatalos megrovásban részesítette a fiát, az évzáró bulin történtek felett viszont már nem hunyhatott szemet.

Kisida Fumio számára a botrány nagyon nem jött jól, mivel a népszerűsége amúgy is visszaesett Japánban. A Nikkei üzleti lap felmérése szerint 

az áprilisi 52 százalékos támogatottság májusban 47 százalékra csökkent.

Japánban – ahol a politikai tisztségek gyakran öröklődnek – nem számít hivatali visszaélésnek, ha családtagok kapnak magas beosztású pozíciókat.