A Nintendo 17,97 millió Switch konzolt értékesített a 2022 áprilisától 2023 márciusáig tartó pénzügyi évben, 22,1 százalékkal kevesebbet az előző évhez képest. Játékokból 213,96 millió darabot adtak el, ami éves szinten 9 százalékos visszaesésnek számít – derül ki a japán cég jelentéséből.

This photo taken on May 8, 2023 shows a newsletter for visitors highlighting the new game "Tears of the Kingdom" for Japanese gaming giant Nintendo's long-running "Legend of Zelda" game series, at the entrance to company's official store in Tokyo's Shibuya district. - Nintendo, who will report net annual earnings later on May 9, will also release the latest instalment in its long-running "Legend of Zelda" game series, titled "Tears of the Kingdom", for the Switch on May 12. (Photo by Richard A. Brooks / AFP)
Fotó: Richard A. Brooks

A legkelendőbb játék a platformon a Pokémon Scarlet and Violet volt, amiből 22,1 milliót értékesítettek, a második helyen álló Splatoon3-ból 10,67 milliót adtak el, míg a Nintendo Switch Online nevű programból 9,6 millió fogyott. A 2017-ben piacra dobott Nintendo Switch konzolokból az elmúlt hat évben összesen 125,62 millió darab talált gazdára, így minden idők harmadik legsikeresebb játékgépének számít, csak a Nintendo DS és PlayStation 2 előzi meg.

 

A távol-keleti vállalat üzemi eredménye 14,9 százalékkal, 504,38 milliárd jenre (1 jen 2,5 forint) mérséklődött a 2022 áprilisától 2023 márciusáig tartó időszakban, míg az árbevétel 9,5 százalékkal 1,6 ezer milliárd jenre zsugorodott. A cég közölte: a 2024 március végéig tartó pénzügyi évben 15 millió Switch játékkonzol eladására számít, ami további csökkenést jelent az értékesítés során. Ennek hátterében az áll, hogy a készüléket rég dobták piacra, így egyre kevesebben érdeklődnek az öregedő hardver iránt. Ráadásul általános jelenség, 

hogy a járványvédelmi intézkedések feloldása után az embereknek kevesebb idejük jut játékra.

A vállalat a következő pénzügyi évre 1,45 ezermilliárd jen árbevétellel és 450 milliárd jen üzemi eredménnyel számol. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a szaúdi állami befektetési alap (PIF) lett a Nintendo legnagyobb külső részvényese, közel 8,3 százalékkal. A közel-keleti ország eltökélt célja, hogy diverzifikálja gazdaságát, ennek részeként Rijád 38 milliárd dollárt tervez befektetni a gamingszektorba, hogy 2030-ra az olajmonarchiát az e-sport központjává tegye. 

Aranytojást tojó tyúkra lelt a Warner Bros., letarolta a videójáték-piacot a Hogwarts Legacy

A Warner Bros. zászlóshajója lehet a következő években a J. K. Rowling Harry Potter világán (Wizarding world) alapuló videójáték, a Hogwarts Legacy. A játék számos rekordot megdöntött a megjelenése óta eltelt két hétben, illetve 850 millió dolláros bevételt is hozott a stúdiónak. A játék a kritikusok és a gamerek körében is hatalmas népszerűségnek örvend.