A brit kormány hirdetési kampányt indít, amelynek célja elriasztani a La Manche csatornán át az Egyesült Királyságba érkező illegális bevándorlókat azzal az üzenettel, hogy az embereket „őrizetbe vétel és kitoloncolás fenyegeti”, ha megteszik ezt az utat.

London, UK - August 24, 2018: Air travelers queue at border control at Heathrow Airport. EU passengers face uncertainty as the UK is due to leave the EU in 2019 with a no deal on brexit possible.
Fotó: Shutterstock

A brit belügyminisztérium nem árulta el, hogy a hirdetések mennyibe kerülnek, de bejelentette, hogy a jövő héten Albániában induló kampány „világossá teszi a veszélyeket”, amelyekkel a migránsok a kis lélekvesztőkön szembesülhetnek.

Tavaly rekordszámú ember kelt át a La Manche csatornán, és az idén eddig több mint hatezret észleltek.

A belügyminisztérium szerint Albánia „biztonságos és virágzó ország”, és sok állampolgára több országon utazik át, mielőtt az Egyesült Királyságba érkezve hamis menedékjogi kérelmet nyújtana be. Idén márciusig albán állampolgárok kértek a leggyakrabban menedékjogot az Egyesült Királyságban: 13 714 kérelmet nyújtottak be, ebből 9487 kérelmező a La Manche csatornán érkezett.

Robert Jenrick bevándorlási miniszter elmondta: 

A szervezett bevándorlási bűnözés globális kihívás, amely a migrációs útvonal teljes hosszában nemzetközi megoldásokat igényel. Ez magában foglalja a proaktív munkát a forrásnál, mielőtt az emberek veszélyes és szükségtelen utazásra indulnak.

„Eltökéltek vagyunk a hajók megállításában, és az Albániában ezen a héten induló kampány csak egy része a belügyminisztérium munkájának, amelynek célja, hogy eloszlassuk az Egyesült Királyságba irányuló illegális utazással kapcsolatos mítoszokat, elmagyarázzuk a valóságot, és küzdjünk az embercsempészek által terjesztett hazugságok ellen, akik ebből az üzletből hasznot húznak” – hangsúlyozta Robert Jenrick.

Kaczynski: a lengyel kormány határozott nemet mond Brüsszel menekültpolitikájára

A tervezet szerint az uniós tagállamok vagy befogadják az előírt számú menedékkérőt a déli tagállamokból, vagy 22 ezer eurót fizetnek minden egyes ember után, akinek a befogadását megtagadják.