Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke szombaton bejelentette: Lengyelország nem fogja elfogadni az (EU) menedékkérők elosztásáról szóló legújabb tervezetét. 

PIS Leader Jaroslaw Kaczynski In Wadowice
Fotó: NurPhoto via AFP

Az Európai Bizottság (EB) szerdán mutatta be az új javaslatot, amelynek célja, hogy segítse az Európai Unió déli tagállamait, amelyeket a legsúlyosabban érint a migrációs probléma.
A tervezet szerint az uniós tagállamok vagy befogadják az előírt számú menedékkérőt a déli tagállamokból, vagy 22 ezer eurót fizetnek minden egyes ember után, akinek a befogadását megtagadják.
Kaczynski, aki szombaton ellátogatott a lengyel–fehérorosz határon nemrég felállított kerítéshez, amelynek célja a Fehéroroszországból érkező menedékkérők hullámainak megállítása, jelezte: a PiS vezette kormánykoalíció határozottan ellenzi a javaslatot. 

Szeretném hangsúlyozni, hogy kormányunk sohasem fog beleegyezni ebbe. Nem egyeztünk bele évekkel korábban, és most sem fogunk beleegyezni

– szögezte le.
A Lengyelországba irányuló migráció megakadályozása kiemelt helyen szerepel a Jog és Igazságosság napirendjén az őszi általános választások előtt.
„Meg fogjuk védeni a jogunkat ahhoz, hogy mi legyünk a házigazdák a saját országunkban – hangsúlyozta Kaczynski. – A lényeg az, hogy a lengyelek dönthessenek az országukról és a biztonságukról.”
Lengyelország miniszterelnöke és belügyminisztere is nemet mondott az EB javaslatára, amely miatt újra fellángolt a vita a menedékkérők áthelyezéséről. A kérdés legutóbb a 2015-ös menekültválság idején kavart nagy vihart. Akkor országok egy csoportja – köztük Lengyelország – elutasította a részvételt a mechanizmusban, aminek nyomán az Európai Bizottság uniós jogsértési eljárást indított Varsó ellen.

Német fordulat – miniszter sürgeti: már az EU határán állítsuk meg az illegális migránsokat

Pikantéria: a kormánytag török származású.