Szerbiának van a régióban a legnagyobb aranytartaléka. Ezt a Szerb Nemzeti Bank (NBS) tette közzé a napokban. A balkáni országnak 38,5 tonna aranya van. A második helyen – jóval szerényebb készletekkel – Észak-Macedónia áll 6,8 tonnával, majd Szlovénia 3,7 tonnával, Albánia valamivel több mint 3, Bosznia és Hercegovina 2,7, végül Horvátország mindössze 2 tonnával.

Fotó: AFP

Montenegróval kapcsolatban nincsenek pontos információk, de nem hivatalos értesülések szerint a Szerbiától való elszakadása után egyetlen grammot sem vásárolt a kis tengerparti ország. Az ottani pénzügyminisztérium azt állítja, hogy a készlet 1,2 tonna, amelyet Jugoszlávia felbomlása után kaptak – tette közzé a Sputnik hírportál. 

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Szintén a jegybank adatai szerint 2013 óta folyamatosan nőttek az aranytartalékok, összesen 20,7 tonnával máig. Az utóbbi két évben mintegy 12 tonnát vett a nemzeti bank. 2019 októberében 9, 2020 novemberében további 3 tonnát. Az arany a szerb devizatartalékokból 12 százalékkal részesedik.  

A szerb lapokban arról is írnak, hogy Magyarország a kelet-európai régióban a legjelentősebb aranytartalékok egyikét birtokolja, ami márciusban 94,5 tonnát tett ki. Az USA-é a világ legnagyobb aranytartaléka, 8133 tonna. A második helyen Németország áll 3355 tonnával, a harmadik és negyedik pedig Olaszország és Franciaország valamivel kevesebb mint 2500 tonnával.