Május 31-én rendezik meg Budapesten, a Puskás Arénában az UEFA Európa Liga döntőt. A Budapest Airport a hatóságokkal közösen hónapok óta készül a mérkőzéssel összefüggő repülőtéri folyamatok gördülékeny kezelésre, a csapatok, a VIP-járatok és a várhatóan több tízezer szurkoló fogadására.

UEFA Európa Liga. Fotó: AFP

 

A Budapest Airport felhívja az utasok figyelmét, hogy a döntő napján, valamint az azt megelőző és az azt követő napon (vagyis május 30. és június 1. között) 

a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és környékén megnövekedett forgalomra, a repülőtéren pedig esetlegesen a szokásosnál hosszabb várakozási időre számítsanak.

A Budapest Airport közleményében azt írta, hogy az UEFA Európa Liga-döntő a csapatok és a szurkolók érkezése és távozása miatt a repülőtér és a fővárosi infrastruktúra történetének egyik legnagyobb kihívást jelentő feladata. 

Egymilliárd eurós fejlesztésre készül a Budapest Airport

A Budapest Airport bővítési terveinek a kidolgozásával és megvalósításával már jelenleg is egy kijelölt csapat foglalkozik a cégnél.

Másfél nap alatt több mint 70, szurkolókat szállító dedikált repülőgép érkezik majd szinte egy időben, és távozik úgyszintén egymás után.

Ez azt jelenti, hogy a normál napi utasforgalom felett további húszezer charter- és menetrend szerinti járattal közlekedő szurkoló érkezését és hazaindulását kell kezelnie a Budapest Airportnak, amely mind a vállalat, mind pedig a közreműködő cégek és hatóságok részéről rendkívüli koordinációt igénylő feladat. A felkészülés már hónapok óta zajlik.

Az UEFA Európa Liga döntőjére összesen mintegy 50 ezer szurkoló érkezhet 

írta meg az Mfor.hu a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adataira hivatkozva. Május 26-án már több mint 34 ezer előfoglalást regisztráltak a budapesti szálláshelyeken. A két együttes szurkolóinak 15-15 ezer belépőt biztosítanak, illetve mellettük még több ezer szakmai szervezet képviselője és újságírók is érkeznek az eseményre.

A Budapest Airport a hatóságokkal közösen teljes készültségben, maximális létszámmal várja az eseményt, hogy az utasoknak zökkenőmentes utazási élményt biztosítson.

Rendőrség: forgalmi korlátozások lesznek az UEFA Európa Liga-döntője miatt Budapesten

Ideiglenes forgalomkorlátozás lesz Budapesten keddtől csütörtökig a labdarúgó Európa Liga döntője miatt – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken a honlapján.

A csapatok és a dedikált charterjáratokon utazó szurkolók kizárólag a számukra kijelölt útvonalon fognak közlekedni a repülőtéren, ahová ezalatt az idő alatt más utas nem léphet be. A biztonság, valamint az esetleges nehézségek elkerülése érdekében a két döntős csapat dedikált charterjáratokon utazó szurkolói két különböző helyszínre érkeznek, és innen is indulnak haza. A Roma csapatának szurkolói a 2. terminál egy dedikált területén jutnak majd ki a repülőtérről, míg a Sevilla szurkolóinak a BUD erre a két napra újranyitja az 1. terminált. A minél gördülékenyebb utaskiszolgálás érdekében a szurkolók kezelését önkéntesek is segítik ez alatt a két nap alatt.

20210715 BudapestLiszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2 terminálFotó: Kállai Márton KM Szabad Föld 20210715 Budapest
Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2 terminál
Fotó: Kállai Márton KM 
Szabad Föld
Budapest Airport. Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

Az érintett időszakban várható megnövekedett utasforgalom miatt a Budapest Airport arra kéri az ezeken a napokon érkező vagy induló utasokat, hogy utazásuk tervezésekor az alábbi szempontokat vegyék figyelembe:

  • Annak érdekében, hogy a járatukat biztonsággal elérjék, próbáljanak a járatuk indulása előtt legalább két és fél órával, vagy amennyiben légitársaságuk ezt javasolja, még korábban megérkezni a repülőtérre.
  • Kísérjék figyelemmel az esemény ideje alatt életbe lépő menetrend- és útvonal-módosításokat a BKK honlapján.
  • A turistabuszok a szokásostól eltérően a bejárattól két perc sétára található új, ideiglenesen megnyitott Terminál Parkoló busztermináljában állnak meg.
  • Az autóval vagy taxival érkezők számoljanak az esetleges útlezárásokkal és torlódásokkal, és a szokásosnál több időt szánjanak az utazásra. A taxikat a lehető legkorábban foglalják le.
  • A terminálokon kihelyezett információs monitorokon vagy a Budapest Airport honlapján ellenőrizzék, hogy a 2A vagy a 2B terminálon juthatnak-e át gyorsabban a biztonsági ellenőrző ponton a beszállókapukhoz.
  • A feladott poggyásszal induló utasok a gyorsabb poggyászfeladás érdekében ellenőrizzék az indulócsarnokokban elhelyezett monitorokon, hogy az önkiszolgáló poggyászfeladó automatákat tudják-e használni. 

A megnövekedett utasforgalom miatt előfordulhat a menetrend szerinti járatok késése. 

Az aktuális információkról tájékozódjanak a Budapest Airport weboldalán vagy a légitársaságok csatornáin.