A nyugat-szudáni Dárfúr tartomány kormányzója vasárnap felfegyverkezésre szólította fel a polgári személyeket.

Szudán
Fotó: AFP

"Felszólítom Dárfúr népét, fiatalokat és időseket, nőket és férfiakat, fogjanak fegyvert és védjék meg a tulajdonukat" – írta Twitteren a jelenleg a hadsereghez közel álló Minni Minnavi egykori lázadóvezér.

A hat hete a két rivális tábornok, a katonai junta vezetője és a helyettese között dúló harcok által Kartúm mellett leginkább sújtott Dárfúrban a 2000-es években véres háború pusztított.

Az Al-Hadasz televízió értesülései szerint Dárfúrban a hétnapos tűzszüneti megállapodás ellenére folytatódnak a harcok a szudáni hadsereg és Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) félkatonai szervezet között.

A harcok április 15-i kitörése óta az Abdel Fattáh al-Burhán vezette hadsereg és Mohamed Hamdan Dagalo milicistái - akik közül számosan a rettegett dárfúri dzsandzsavíd milícia tagjai voltak - között "mindenféle fegyverrel" folyik a harc helyi lakosok elmondása szerint.

Az ENSZ szerint a szemben álló felek oldalán egyaránt harcolnak felfegyverzett polgári személyek, törzsi, illetve lázadó fegyveresek, ami a polgárháború rémét vetíti előre egy olyan országban, ahol a Small Arms Survey (SAS) kutatóintézet szerint a 45 millió lakos 6,6 százalékának van lőfegyvere.

Az ACLED civil szervezet szerint a harcok hat hete alatt több mint ezernyolcszázan haltak meg, több mint a felük Dárfúrban,

A hadsereg már pénteken felszólította a nyugalmazott katonákat, hogy fogjanak ismét fegyvert.

Május elején az ország keleti részében a bedzsa törzsek tagjai tüntettek, hogy fegyvereket követeljenek Burhántól.

A konfliktus hat hete alatt több mint egymillióan hagyták el otthonukat, további több mint háromszázezren a szomszédos országokba menekültek az ENSZ szerint. Szudánban, amely a világ egyik legszegényebb országa, a lakosságnak immár több mint a fele szorul humanitárius segélyre a túléléshez az ENSZ adatai szerint.

Abdel Fattáh al-Burhán és Mohamed Hamdan Dagalo egymás szövetségesei voltak Omar el-Besir diktátor 2019-ben történt megdöntésekor, a mostani konfliktust az RSF-nek a hadseregbe történő beintegrálása körüli viták váltották ki.