A Netflix műsorában május 10-től elérhető a Kleopátra, Egyiptom királynője (Queen Cleopatra) című négyrészes dokumentumfilm-sorozat, amellyel a streamingóriásnak sikerült vérig sértenie egész Egyiptomot. Az indulatokat az váltotta ki, hogy a címszerepre egy brit-afrikai származású fekete bőrű színészt, Adele Jamest választották ki. Ezzel csak az a probléma, hogy az Egyiptomban elfogadott nézet szerint a legendás királynő a görög gyökerei révén világos bőrű volt.

Tv,Screen,Playing,Queen,Cleopatra,Movie,Trailer,Or,Movie.,Man
TV screen playing Queen Cleopatra Movie trailer or movie. Man turns on TV with remote control. Astana, Kazakhstan - April 23, 2023.
Fotó: Shutterstock

Sokan történelemhamisítással vádolták meg a Netflixet a casting miatt, egy ügyvéd pedig bírósághoz fordult, hogy tiltsák be a platformot az országban. A sorozatra reagálva az állami műsorszolgáltató, az Al Wathaeqya bejelentette, hogy 

nagy költségvetésű dokumentumfilmet forgat Kleopátráról, amelyben természetesen fehér bőrű lesz a királynő

írta meg a Variety.

A Netflix vérig sértette Egyiptomot, a platform betiltását követelik az országban

Egy egész nemzet felháborodását sikerült kiváltania a Netflixnek az új sorozatával. A Queen Cleopatra (Kleopátra királynő) címszerepére egy fekete bőrű színésznőt választottak ki, ezzel pedig kiváltották Egyiptom haragját. Az egyiptomi történészek történelemhamisítással vádolják a Netflixet, egy ügyvéd pedig keresetet nyújtott be a streamingplatform betiltásáért a országban.

A csatorna csúcskategóriás dokumentumfilmet ígér, amelyben Kleopátra igaz történetét fogják elmesélni pontosan úgy, ahogy az történt az időszámításunk előtti utolsó évtizedekben.

Az egyiptomi örökségért felelős kormányzati szerv, a Régiségek Legfelsőbb Tanácsa közölte, hogy a Kleopátráról készül korabeli szobrokon egyértelműen látszik, hogy a királynőnek görög vonásai voltak. 

Kiemelték a hosszúkás orrot és a vékony ajkakat, amelyek egyértelműen arra utalnak állításuk szerint, hogy az uralkodó világos bőrű volt.

A Netflixes dokusorozat rendezője, Tina Gharavi egy interjúban megpróbálta megvédeni az alkotását. Mint mondta, nem érti a felháborodást, és közölte, hogy a sorozata miatt egyetlen egyiptomi embernek sem kell magát afrikaiként meghatároznia.

Miért muszáj Kleopátrának fehérnek lennie? Talán azzal, hogy a királynőt feketének ábrázoltam, azt üzenem az egyiptomiaknak, hogy ezentúl tekintsék magukat afrikainak?