A május 10-én debütáló Queen Cleopatra egy négyrészes dokumentarista dráma, aminek az előzetese már elérhető a Netflixen, komoly ellenszenvet váltott ki Egyiptomban. A sorozat Kleopátrát mint Egyipton utolsó királynőjét mutatja be, aki trónja, családja és hagyatéka megvédéséért küzd. A sorozat az eseményeket drámai köntösben tálalja, az elbeszélést pedig szakértői kommentárokkal egészítik ki.

Adele James Cleopatra Netflix
Adele James a Queen Cleopatra című sorozat előzetesében.
Fotó: Netflix

Egyiptom felháborodását az váltotta ki, hogy a címszereplő megformálására Adele Jamest, egy brit–afrikai származású fekete bőrű színészt castingoltak – erről a BBC írt. Egy elismert egyiptomi régész ragaszkodott hozz, hogy Kleopátra világos bőrű volt, ez a nézet pedig általánosan elfogadott az afrikai országban. 

Egy helyi ügyvéd feljelentést is tett a Netflix ellen, amiért a Queen Cleopatra megsérti az ország médiatörvényét, valamint az egyiptomi identitás eltörlésére törekszik.

A miniszéria egyik producere, Jada Pinkett Smith azzal védekezett a kritikákra, hogy nincs teljes egyetértés az uralkodónő valódi megjelenését illetően. Adele James ehhez azt tette hozzá, hogy akinek nem tetszik a szereposztás, az egyszerűen ne nézze meg a sorozatot. A színész erről egy Twitter-bejegyzésben üzent a felháborodott közösségnek. A tweet mellé csatolt néhány képernyőfotót, amin rasszista kommentekkel támadták Kleopátra eljátszása miatt.

Kleopátra az egyiptomi Alexandria városában született, Krisztus előtt 69-ben. Ő volt a Ptolemaiosz által alapított görög nyelvű dinasztia utolsó királynője. Kr. e. 51-ben követte apját, XII. Ptolemaioszt a trónon, és haláláig, Kr. e. 30-ig uralkodott, ezt követően Egyiptom a Római Birodalom uralma alá került.

Kleopátra anyjának a kiléte ismeretlen. A történészek között vita van azt illetően, hogy lehetett-e egyiptomi, vagy más afrikai népből származó őslakos. Adele James és Jada Pinkett Smith arról beszéltek, azért is érezték fontosnak, hogy Kleopátrát ilyen formában mutassák be, mert nagyon kevés történet szól fekete bőrű királynőkről.

Számomra, a lányom számára és a fekete közösség számára is fontos, hogy ilyen történeteket ismerhessenek meg 

– mondta Jada Pinkett Smith.

Ennek ellenére miután a sorozat előzetese megjelent, hatalmas indulatokat váltott ki Egyiptomban.

Az egykori egyiptomi régiségügyi miniszter, valamint a neves egyiptológus, Zahi Hawass az al-Masry al-Youm helyi lapnak úgy nyilatkozott, hogy a sorozat hamis képet mutat be Egyiptom történelméről.

Ez történelemhamisítás. Kleopátra görög volt, ami azt jelenti, hogy világos bőrű volt és nem fekete 

– mondta a történész. Hozzátette, hogy a Netflix ezzel a sorozattal azt a hazugságot akarja elterjeszteni, hogy az egyiptomi civilizáció eredete fekete. Hawass bojkottra szólította fel az egyiptomiakat a streamingplatform ellen.

A mennyiség helyett a minőségre összpontosít a filmjeinél a Netflix

És ez egy újabb leépítési hullámot is hoz a cégnél.

Vasárnap Mahmúd al-Semary ügyvéd panaszt nyújtott be a helyi ügyészséghez, és követelte, hogy a hatóságok tegyék meg a szükséges jogi lépéseket, illetve tiltsák be a Netflixet Egyiptomban. Al-Semary az ország médiatörvényeinek a megsértésével, valamint történelemhamisítással vádolja a szolgáltatót.

Kleopátra karaktere rendkívül érzékeny téma Egyiptomban. Három évvel ezelőtt egy nagyjátékfilmet terveztek az egykori uralkodóról, a tervek szerint Kleopátrát az izraeli filmsztár, Gal Gadot játszotta volna. A terv hatalmas felháborodást keltett, és Egyiptom követelte, hogy vessék el annak az ötletét, hogy a híres uralkodót izraeli játssza, és keressenek helyette arab vagy afrikai színészt. Gadot később megvédte a castingot, amikor elmondta, hogy eredetileg északmacedón színészt kerestek a szerepre, de nem találtak megfelelő jelöltet.

Régi álmom, hogy eljátszhassam a Nílus királynőjét, ezért vállalatam a szerepet 

– mondta  színésznő.

Gal Gadot egyébként már megjelent egyszer a mozivásznakon Kleopátraként, igaz, csak egy rövid jelenet erejéig. Agatha Christie Halál a Níluson című krimijének 2022-es adaptációjában Gadot játssza az egyik főszerepet. A film elején a karaktere, Linnet Ridgeway az eljegyzési partiját Egyiptomban tartja, ahol a vendégeit Kleopátrát eljátszva fogadja a történet színhelyéül szolgáló hajón.