A kutatók szerint példátlan eredményeket sikerült elérni a karcsúsító oltással elhízott serdülőknél: hosszú hetekig tartó szemaglutidkezelés után a vizsgálati csoport tagjainak csaknem fele eléggé lefogyott ahhoz, hogy már ne minősüljön elhízottnak – derült ki egy tanulmányból, amelyet a The Guardian című brit napilap szemlézett online kiadásában.

Hand holding syringe concept of weight loss surgery, liposuction.
Fotó: Shutterstock

A Minnesotai Egyetem munkatársa, Aaron Kelly vezette kutatásban 201 elhízott, 12 és 18 év közötti serdülőt vizsgáltak. 

Az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadáson kívül közülük 134-en heti egy adag szemaglutidot (2,4 milligramm) kaptak 68 héten keresztül, míg 67 gyerek ugyanebben az időszakban placebót – hatóanyag nélküli szert – kapott.

A szemaglutidot hagyományosan a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében használják az étvágy elfojtására, de hosszú távú testsúlykontrollra is alkalmazzák.

Rohamot indítottak a diabéteszt kezelő gyógyszerért a csodaváró fogyókúrázók, hiányt okozva

Látványos fogyást eredményező, cukorbetegek által használatos csoda-diabéteszgyógyszerre kaptak rá a karcsúsodni vágyók világszerte, az interneten futótűzként terjedő információk nyomán számos országban hiánycikké téve ezzel az egyébként életmentő szert. Miközben az Ozempic névre hallgató medicinának számos mellékhatása is van.

A tanulmányból – amelyet egy dublini konferencián is bemutattak – kiderült, hogy 

míg a placebót szedő serdülők csupán 12 százaléka tudott elég súlyt veszíteni ahhoz, hogy többé ne minősüljön klinikailag elhízottnak, ugyanez a szemaglutidot kapók majdnem 45 százalékának sikerült.

A vizsgálat végére a szemaglutiddal kezelt kamaszok közel háromnegyedének (74 százalék) legalább egy kategóriát javult a testtömegindexe, míg a placebót kapó gyermekek alig egyötödéről (19 százalék) lehetett ugyanezt elmondani.

A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a szemaglutid heti egyszeri használata történelmileg példátlan eredményeket hozott, és klinikailag jelentős javulással járt. A vizsgálatvezető szerint az eredmények aláhúzzák a szemaglutid nagyfokú klinikai hatékonyságát az elhízott serdülőknél.

Kelly elmondta: 

A gyógyszer átalakíthatja az elhízással élő gyermekek életét, de figyelmeztetett, hogy nem jelent gyors megoldást, és az életmódváltással, valamint egyéb elhízás elleni módszerekkel együtt kell alkalmazni.

A gyógyszer mellett több híresség emelt szót, és ismertsége egyre nő a TikToknak köszönhetően. Brit szakértők nemrégiben azt javasolták, hogy az orvosok bátran alkalmazzák a szemaglutidot a 35 feletti testtömegindexű felnőtteknél és olyan, a testtömeggel összefüggő betegségek esetén, mint a magas vérnyomás.