Extra

Felkerült a korona: III. Károly Nagy-Britannia új királya

Szombat délután hivatalosan is trónra lépett az új brit király, a koronázási ünnepséget látványos repülőshow zárta a Buckingham-palota felett.

III. Károly királyt és hitvesét, Kamillát 2300 vendég – köztük mintegy száz államfő – jelenlétében koronázta meg Justin Welby, Canterbury érseke a londoni Westminster-apátságban. Az udvar 203 országból hívott meg vendégeket a ceremóniára.

BRITAIN-ROYALS-CORONATION
Britain's King Charles III and Britain's Camilla, Queen Consort stand after entering Westminster Abbey through the Great West Door, in central London on May 6, 2023, ahead of their coronations. - The set-piece coronation is the first in Britain in 70 years, and only the second in history to be televised. Charles will be the 40th reigning monarch to be crowned at the central London church since King William I in 1066. Outside the UK, he is also king of 14 other Commonwealth countries, including Australia, Canada and New Zealand. Camilla, his second wife, will be crowned queen alongside him and be known as Queen Camilla after the ceremony. (Photo by Yui Mok / POOL / AFP)
Fotó: AFP

 

Jelen volt Novák Katalin köztársasági elnök is, akinek személyében először vesz részt brit uralkodó koronázásán hivatalban lévő magyar államfő.

Canterbury érseke, Justin Welby ünnepélyesen III. Károly fejére helyezte Hitvalló Szent Eduárd koronáját. Ezt követően  III. Károly feleségét, Kamillát is megkoronázták, mivel a brit monarchikus szokásjog szerint a férfi uralkodók hitvesét a királynéi cím, saját korona és a felség megszólítás illeti meg.  

Justin Welby canterburyi érsek és Vilmos herceg is hűségesküt tett III. Károlynak. 

„Én, Vilmos, walesi herceg, hűséget fogadok neked, és hitet és igazságot fogok neked tartani, mint hűbéresed, élet- és testi épségben. Isten engem úgy segéljen” – mondta Vilmos hódolata kinyilvánításakor. A megkoronázott pár a 126 éves állami aranyhintón indult vissza a Westminster-apátságból, majd a Buckingham-palotába való visszatértükkor a teraszról köszöntötték az ünneplő tömeget, látványos repülőshow közepette.

Szombat délelőtt hat embert őrizetbe vettek Londonban, a Trafalgar Square-en, miután III. Károly király megkoronázása ellen tüntettek. A beszámolók szerint a tüntetés békés volt, semmilyen rendzavarás nem történt, a rendőrség mégis keményen lépett fel, és nemcsak a tüntetőket, hanem a molinókat, feliratokat is begyűjtötték.  

A Hír TV élő közvetítését itt nézheti:

Borítókép forrása: AFP

17:59

Először köszöntötte népét királyként a Buckingham-palota teraszáról III. Károly

III. Károly és Kamilla királyné – mindketten koronával a fejükön – kilépett a Buckingham-palota teraszára, rövid időn belül kétszer is. Károly a kétezer gyémánttal ékesített birodalmi állami koronát (Imperial State Crown) viselte, Kamillán Mária királyné koronája volt. Ez a korona 1911-ben készült V. György király felesége, Mária számára.

Ez volt III. Károly király első ceremoniális megjelenése uralkodóként a Buckingham-palota teraszán, amelyre a királyi család tagjai rendszerint történelmi jelentőségű események alkalmából lépnek ki. A hatalmas üdvrivalgással fogadott királyi pár mellett megjelent a teraszon III. Károly elsőszülött fia, Vilmos trónörökös, walesi herceg és felesége, Katalin walesi hercegnő gyermekeik társaságában, valamint Károly legfiatalabb testvére, Eduárd edinburghi herceg és családja.

Nem volt jelen azonban Harry sussexi herceg, III. Károly másodszülött fia,  aki több mint három éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként végzett munkájával.

15:36

Az új király a Buckingham-palota teraszáról köszönti az ünneplő tömeget

A palota előtt összegyűlt tömeg hatalmas üdvrivalgásban tört ki. Eredetileg közel hatvan gép vett volna részt a repülőshow-n, de az időjárás miatt aztán csak helikopterek és a légierő Red Arrows bemutatóflottájának gépei repültek át vörös, fehér és kék csíkot húzva maguk után a Buckingham-palota felett – írja a The Guardian. 

King Charles III coronationKing Charles III and Queen Camilla on the balcony of Buckingham Palace, London, following the coronation. Picture date: Saturday May 6, 2023. (Photo by Owen Humphreys/PA Images via Getty Images)
Fotó: Owen Humphreys – PA Images

 

15:24

A figyelem a Buckingham-palota teraszára szegeződik

III. Károly király és Kamilla királyné a Buckingham-palota teraszáról integet majd a hatalmas tömegnek, és a palota felett sor kerül a repülőshow-ra is, amely az esős időjárás miatt visszafogottabb lesz.

15:02

A Buckingham-palota kertjében felcsendül a himnusz

14:45

A királyi pár visszatért a palotába

14:11

A királyi pár visszaindul a Buckingham-palotába az állami aranyhintóval

Az újonnan megkoronázott királyi pár elhagyja a Westminster-apátságot, és visszaindul a Buckingham-palota irányába. A koronázási menet ugyanazon a 2,3 kilométeres útvonalon halad vissza a palotába, amelyen ma reggel is vonultak. A megkoronázott pár a 126 éves állami aranyhintón indul vissza az ünneplő tömeg előtt a Westminster-apátságból.

13:48

A király és a királyné a Szent Eduárd-kápolnába vonul át

13:31

Eldördültek az ágyúk

13:21

A trónörökös hűségesküt tett a királynak

Justin Welby canterburyi érsek és Vilmos herceg is hűségesküt tett III. Károlynak.

@hirtv_official

Vilmos eskütétele a király előtt

♬ eredeti hang – HírTV - HírTV

 

13:18

Kamilla királynét is megkoronázzák

13:06

Hivatalosan is trónra lépett III. Károly király

12:55

III. Károly átveszi a koronázási ékszereket

12:42

A canterburyi érsek prédikációt mond

12:22

A király leteszi a koronázási esküt

12:05

A királyi pár besétált a Westminster-apátságba

Vilmos herceg és Katalin hercegnő is a helyszínen.

BRITAIN-ROYALS-CORONATION
Fotó: AFP
Fotó: Andrew Milligan

 

12:01

Novák Katalin is a koronázás helyszínén

11:56

Kezdődik a koronázási ceremónia

A vallási vezetők, valamint a Brit Nemzetközösség országaiból érkezett miniszterelnökök és képviselők felvonulását látjuk.
 

11:51

Megérkezett a királyi hintó a Westminster-apátsághoz

11:42

Harry herceg is megérkezett a Westminster-apátságba

11:22

Időben indult a király

11 óra 20 perckor az uralkodói pár elindult a Buckingham-palotából. 

Their Majesties King Charles III And Queen Camilla - Coronation Day
Fotó: Getty Images

 

11:21

Rishi Sunak kormányfő is az apátságban

A brit kormányfő is megérkezett a koronázás helyszínére. 

11:15

Hamarosan megérkezik maga az uralkodó is

III. Károly III. Károly király koronázás Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek