Nem újdonság, hogy egy francia miniszter könyvírásra adja a fejét, ám olyan alkotást csak ritkán írnak a bársonyszékből, mint amilyet Bruno Le Maire pénzügyminiszter adott ki nemrég. A Fugue Americaine (Amerikai fúga) című könyvben ugyanis van egy erotikus jelenet, amelyben meglehetősen érdekesen fogalmaz a tárcavezető bizonyos intim testrészekről. 

Fotó: AFP

Le Maire-nek ez egyébként öt év alatt a negyedik könyve, az előzők azonban messze nem kavartak ilyen nagy port. Ez persze azért is lehetséges, mert a rendkívüli tiltakozási hullámot kiváltó nyugdíjreform után a franciák igencsak fenik a fogaikat a képviselőkre és a kormány tagjaira. 

A pénzügyminiszter szerint egyébként felfújják az ügyet, mert a 480 oldalas könyvben mindössze tízsornyi erotika van, a mű egyébként a zenéről, a politikus zene iránti rajongásáról szól. A regény főszereplője egy zongoravirtuóz

– írja a CNN

A politikus egy interjúban kifejtette, hogy szerinte a romantika az élet része, és az embereknek szükségük van rá. Egyik első könyvében is, amely önéletrajzi volt, már szerepelt egy túlfűtött jelenet, amelyben feleségével közös velencei fürdőzését elevenítette fel. 

Sőt, Le Maire azt is elismerte többévnyi pletykálás után, hogy valóban ő írt álnév alatt még egyetemistaként egy erotikus novellát egy doktor és egy házas nő afférjáról. A mostani ügy felfújásáról és az őt ért gúnyos megjegyzésekről egyébként meglehetősen tömör véleménye van. Amikor rákérdezett nála a France Info című lap, mindössze ennyit mondott: „Kit érdekel?”