Elpusztult a Fülöp-szigetek nemzeti bélyeggyűjteménye, amikor hétfőre virradóra leégett Manila csaknem százéves, neoklasszikus stílusban épült postapalotája. A műemlék épület alagsorában éjfél előtt felcsapott lángokat a tűzoltók több mint hétórás munkával tudták megfékezni hétfő reggelre.

Firefighters douse a fire at the Post Office building in Manila on May 22, 2023.
Pótolhatatlan károkat okozott a Fülöp-szigeteki tűzvész, leégett Manila neoklasszikus postapalotája, odalett a nemzeti bélyeggyűjtemény.
Fotó: AFP

A tűz és a füst miatt hét ember, köztük több tűzoltó sérült meg könnyebben.

A postahivatal a tűz keletkezésekor zárva volt. A nagy forgalmú épületben működött az ország fő postai elosztóközpontja, valamint a Fülöp-szigeteki postaszolgálat központi irodája.

A hatóságok vizsgálatot indítottak a tűz keletkezésének megállapítására, továbbá a károk felmérésére.

A posta illetékesei szerint az alagsorban, ahol a tűz kezdődött, sok papírt tároltak, és az épület szerkezetében is sok a faanyag. Hozzátették: a posta nem volt felszerelve tűzvédelmi vízelárasztó rendszerrel.

Luis Carlos, a posta főigazgatója a károk között említette, hogy elégtek az ott tárolt bélyegek, közöttük az ország régi és emlékbélyegeinek gyűjteménye.

A hivatal műemlék épülete 1926-ban épült, hagyományos neoklasszikus stílusban. A II. világháborúban megrongálódott, de 1946-ban újjáépítették.

Korlátozott példányszámú, Ferenc pápát ábrázoló bélyeget adott ki a Magyar Posta

A pápalátogatás alkalmából egy 5000 darabszámban nyomtatott, Ferenc pápát ábrázoló bélyegsorozattal állt elő a Magyar Posta. Közleményükben azt írták, hogy a pápa tematikájú bélyegek Magyarországon és nemzetközi viszonylatban is igen népszerűek. A pápalátogatások alkalmával a Magyar Posta hagyományosan bélyeget bocsát ki az alkalomhoz illően. A tematikus sorozatot a Filapostán, valamint online lehet megvásárolni.