Kétnapos látogatásra vasárnap Teheránba érkezett Hajszam bin Tárik Ál Szaíd ománi szultán, aki Irán és a nyugati országok között közvetít a legfontosabb - így az iráni atomprogrammal kapcsolatos - kérdésekben.

Flag of Iran on dark blue background
Flag of Iran on dark blue background. 3D render
Fotó: Shutterstock

A szultánt a teheráni Mehrábád repülőtéren Mohamed Mohber iráni miniszterelnök-helyettes fogadta. A szultán érkezése előtt Badr bin Hamad bin Hamud al-Buszaidi ománi külügyminiszter az Asark al-Avszat pánarab napilapnak adott interjúban kijelentette, hogy "a történelmi látogatás kedvező hatással lesz a térség biztonságára és stabilitására".

Ebrahim Raiszi iráni elnök egy éve látogatott Maszkatba, a látogatás során a két ország számos kereskedelmi megállapodást írt alá.

Szomszédai többségétől eltérően Omán hosszú ideje kiváló kapcsolatokat ápol Iránnal, és gyakran közvetít Teherán, illetve a közép-keleti és a nyugati országok között.

Omán könnyítette meg az Irán és esküdt ellensége, Washington közötti, valamint az iráni atomprogramról és az iráni-szaúd-arábiai diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről szóló tárgyalásokat. A két közép-keleti rivális hatalom, Rijád és Teherán márciusban döntött a 2016-ban megszakított diplomáciai kapcsolatok rendezéséről.

Nemrégiben Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter köszönetet mondott Maszkatnak a Brüsszel és Teherán közötti fogolycserében kifejtett "pozitív erőfeszítéseiért". A januárban Iránban kémkedés és más bűncselekmények vádjával 40 év szabadságvesztésre ítélt Olivier Vandecasteele belga segélymunkást pénteken engedték szabadon a Belgiumban terrorizmus vádjával fogva tartott Aszadollah Aszadi iráni diplomatáért cserébe.

Hajszam szultán Egyiptomból érkezett Iránba, ahol Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnökkel találkozott.