Felhagytak Hollandiában a nácik által a második világháború idején állítólag elásott több millió euró értékű kincsek utáni kutatással. Egy történésztársaság még egy utolsó ásatást végzett hétfőn a Gelderland tartománybeli Ommerenben, ahol a feltételezések szerint a kincset elásták, de a remélt négy láda helyett csak néhány régi autóalkatrészt és egy puskagolyót találtak. Az eredménytelen feltárások nyomán az önkormányzat befejezettnek nyilvánította a keresést.

THE HAGUE - Treasure maps to a possible Nazi treasure in Ommeren in the National Archives during the annual Open Access Day. Many archive documents are made public on this day. ANP SEM VAN DER WAL netherlands out - belgium out (Photo by  / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: Sem van der Wal / AFP

1944 augusztusában Arnhemben bombatalálat ért egy bankot, sok értéktárgy szétszóródott. 

Az ékszereket, drága órákat és más tárgyakat állítólag német katonák találták meg és ásták el a Hollandia keleti részén fekvő Ommerenben.

Helmut Sonder német katona 1946-ban az mondta egy tanúvallomásban, hogy ő találta meg társaival az értékeket. Sonder azt állította, hogy lőszeresdobozokba rejtették a kincset, és 1945 tavaszán elásták.

A kincsről januárban szereztek nyilvánosan tudomást, amikor a Holland Nemzeti Levéltár nyilvánosságra hozta az elrejtett kinccsel kapcsolatos rajzokat és egy régi térképet, amelyen egy piros kereszt jelölte az állítólagos kincset.

Az értesülés nyomán megindult a hajsza a kincs után, amely – ha létezik – mai árfolyamon majdnem 11 millió eurót ér.

Megkeseríti a holland falusiak életét a náci kincsre vadászók tömege

Hetvenöt év után feloldották a titkosítást azon a térképen, ami a legenda szerint a Hollandiát megszálló náci katonák elásott kincsét rejti. A térkép a Gelderland tartományban található Ommeren faluba vezet, ahol állítólag gyémántokkal, rubinokkal és arannyal teli ládákat ástak el a visszavonuló németek. A térkép nyilvánosságra kerülése után kincsvadászok tömege szállta meg a holland falut. A kincset nem találták meg.

Ommeren városa megtiltotta a magán kincsvadászatot és a fémdetektorok használatát, ennek ellenére sokan folytattak illegális ásatást. Az önkormányzat közlése szerint január óta tizenöten kaptak figyelmeztetést engedély nélküli ásatás miatt.

A tilalom továbbra is érvényben van, és az önkormányzat azt ígéri, hogy mostantól szigorúan betartatja azt. Amennyiben a kincset mégis megtalálnák, az államot illetné meg.

OMMEREN - Employees of the Historical Circle Kesteren are looking for an alleged Nazi treasure. In January it was announced that during the Second World War, Germans would have buried a gold treasure in the village of Gelderland with valuables that had been captured from an Arnhem bank. A treasure map was found in the National Archives showing the place where the treasure was buried. ANP MARCEL KRIJGSMAN netherlands out - belgium out
Fotó: Marcel Krijgsman / AFP

A holland hatóságok 1946-ban indítottak kutatást a kincs után a levéltár szerint. Még Sondert is elvitték a helyszín azonosítására, ő maga is ásott, de a kincset nem találták meg.

Sonder arra gyanakodott, hogy az egykori rangidős tiszthelyettese titokban más helyre vitte a kincset. 

A történészek és a hatóságok szerint a kincs aligha van Ommerenben.