Rekordáron, a költségeket és jutalékokat is beleszámítva 34,8 millió dollárért (11,9 milliárd forint) kelt el a valaha árverésre bocsátott legnagyobb rubin: az 55,22 karátos Estrela de Furát egy csütörtöki New York-i drágakő-aukción vették meg. 

Fotó: AFP

A nyersen 101 karátot nyomó rubint tavaly júliusban találták meg a Fura Gems nevű vállalat mozambiki Montepeuz rubinbányájában. A vörös drágakövet 21 millió dolláros kikiáltási áron bocsátották áruba, végül egy meg nem nevezett közel-keleti magángyűjtő tette rá a legjobb ajánlatot telefonon – közölte a Sotheby’s aukciósház. 

A korábbi rekordot egy 25,59 karátos burmai rubin tartotta, amelyért 30,33 millió dollárt adtak 2015-ben Genfben, ugyancsak a Sotheby’s árverésén. Az aukciósház ékszerszakértője „a természet igazi csodájának” nevezte az Estrela de Furát. Mint elmondta, a csiszoltan 5 karátnál nagyobb rubinok már ritkaságnak számítanak, a 10 karátot elérők pedig még ritkábbak. 

A húszkarátosnál nagyobb már csaknem példátlan, egy 50 karátnál is nagyobb rubin pedig „csak egyszer az életben fordul elő”.  Az aukciósház az Estrela de Furáéval megegyező végösszegért, a maga színkategóriájában karátonkénti 3,29 millió dolláros rekordáron árverezett el csütörtökön New Yorkban egy ritka, 10,57 karátos botswanai rózsaszín gyémántot is, a The Eternal Pinket. 

A rózsaszín gyémántok rekordját az 59,60 karátos Pink Star tartja, amelyet 71,2 millió dollárért adtak el 2017-ben Hongkongban.