Péntek estétől nő a heves zivatarok esélye, ezek idején nagy méretű jégre, viharos széllökésekre és felhőszakadásra kell számítani – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Bad,Weather,-,Caution,-,Risk,Of,Storm,And,Thunderstorms
Fotó: Shutterstock

A pénteken érkező hidegfront „kitűnően tudja hasznosítani” az elmúlt napokban felhalmozódott labilitási energiát, vagyis a zivatarok számára rendelkezésre áll a kellő mennyiségű „üzemanyag”.

Várhatóan az esti óráktól válhat aktívabbá egyre nagyobb területen a légkör, de már korábban, tehát a hidegfront érkezése előtt, délután is kialakulhatnak az országban záporok, zivatarok.

Ice,Balls,In,Vineyard,After,Heavy,Hailstorm,,Damaged,Young,Shoots
Fotó: Shutterstock

Estétől nő a heves zivatarok kialakulási esélye. A zivatarok rendszerbe szerveződve haladhatnak délnyugat felől északkelet felé, környezetükben nagy méretű (2-4 centiméteres, helyenként ötcentisnél is nagyobb) jégre, viharos, erősen viharos (akár óránkénti 90-100 kilométeresnél erősebb) széllökésekre, valamint felhőszakadásra (20-50 milliméternyinél több csapadékra) is számítani kell. Emiatt a legmagasabb, harmadik fokú (piros) riasztást is kiadhatják.

Felhívták a figyelmet arra, hogy nagyobb eséllyel a déli országrészben lehetnek heves zivatarok.

Ajánlások a vihar elleni védekezéshez

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Facebook-oldalán közzétett egy kisokost, amely segíthet biztonságosan átvészelni a vihart.

A katasztrófavédelem azt ajánlja, hogy aki elmegy otthonról, az csukja be az ajtókat és az ablakokat, húzza ki a háztartási gépeket a konnektorból, és vegye le a virágokat az ablakpárkányokról. Emellett a háziállatokat érdemes biztonságba helyezni, ahol a vihar nem éri el őket.

Akit biciklivel vagy gyalog ér el a vihar, az semmiképpen se húzódjon be fa alá az eső elől, illetve lehetőség szerint álljon távolabb a biciklitől a villámlás miatt.

Akinek van autója, az takarja le, hogy óvja a jégesőtől, illetve semmiképpen se parkoljon fa alá. Akit az úton ér a vihar, az kerülje a pocsolyákat. Mivel a villámárvizek akár a csatornafedeleket is elmozdíthatják, a csak néhány centiméteresnek tűnő tócsák is rejthetnek nagyobb gödröket.

Aki távol van otthonról, az keressen menedéket, és szükség esetén hívja a 112-t.