Ha Észak-Korea atomfegyverrel támadna, az a phenjani rezsim végét jelentené – figyelmeztetett a dél-koreai védelmi minisztérium pénteken. Szöul a figyelmeztetést Phenjan esetleges nukleáris konfliktusról szóló nyilatkozataira válaszul adta ki – jelentette a dél-koreai Yonhap hírügynökség.

Fotó: AFP

A dél-koreai védelmi minisztérium szerint 

a dél-koreai–amerikai szövetség részéről azonnali, elsöprő erejű és határozott válaszlépésre kerülne sor, ha Észak-Korea nukleáris fegyverrel támadna. 

A minisztérium szerint egy ilyen támadás a „phenjani rezsim végét jelentené”.

A héten – évtizedek óta először – ballisztikus rakétákkal felszerelt amerikai atom-tengeralattjáró érkezett Dél-Korea partjaihoz. Észak-Korea bírálta a tengeralattjáró érkezését, „nukleáris zsarolással” vádolta meg az Egyesült Államokat, és leszögezte, hogy ez a lépés „a nukleáris konfliktus legsúlyosabb válságát válthatja ki”.

A feszültség a Koreai-félszigeten az utóbbi időben erősen megnőtt, Phenjan rakétakísérleteire válaszul nemrég hadgyakorlatot tartott a térségben a dél-koreai, a japán és az amerikai hadsereg.

Észak-Koreának ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták fejlesztését, melyek típustól függően akár nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. 

Még aggasztóbb rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea

Egyre aggasztóbb rakétakísérleteket hajt végre Észak-Korea. Szerdán egy szilárd tüzelésű interkontinentális ballisztikus rakétával kísérleteztek. Az ICBM 74 percig volt a levegőben, és ezalatt 1000 kilométert tett meg. Phenjan ellenfeleinek azt kell mérlegelniük, hogy képes-e Észak-Korea akár nukleáris robbanófejjel felszerelni egy ilyen rakétát. Sokan aggódnak amiatt, hogy az ország egyre gyorsabb ütemben fejlődik az ICBM-tesztek terén.

A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt, ennek ellenére csak a múlt évben rekordszámú, több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre.

Az Egyesült Államok augusztusban csúcstalálkozót akar tartani két ázsiai szövetségesével, Japánnal és Dél-Koreával, ahol az Észak-Koreával való konfliktus valószínűleg kiemelt helyen szerepel majd a napirenden.