Észak-Korea szerdán lőtt ki egy szilárd tüzelésű interkontinentális ballisztikus rakétát. A tesztre néhány nappal azután került sor, hogy Phenjan a közeli vizek felett elrepülő amerikai felderítőgépek megsemmisítésével fenyegetőzött.

This picture taken on July 12, 2023 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on July 13, 2023 shows the test firing of a new intercontinental ballistic missile (ICBM) "Hwasong-18" at an undisclosed location in North Korea. North Korea said on July 13 it had successfully tested its new intercontinental ballistic missile, state media reported, as Pyongyang vented its fury after threatening to down US spy planes it said had violated its airspace. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- /
Fotó: AFP

A rakétatesztet számos kísérlet előzte meg. Észak-Korea ballisztikusrakéta-tesztjei aggodalomra adnak okot az ellenfeleinek, hiszen egy fejlett ICBM akár az Egyesült Államok nagyvárosait is elérheti. A Fehér Ház szerint a kilövések destabilizálják a térség biztonsági helyzetét – írta meg a CNN.

Kisida Fumio japán miniszterelnök a vilniusi csúcstalálkozóján elfogadhatatlannak nevezte Észak-Korea folyamatos rakétatesztjeit. Szerinte Phenjan nemcsak a régió, hanem az egész világ biztonságát veszélyezteti.

Az észak-koreai híradások szerint a szerdán fellőtt rakéta egy Hwasong-18-as szilárd tüzelésű ICBM volt. Ilyen fegyvert utoljára áprilisban tesztelt az ország. Kim Dzsongun akkor arról beszélt, hogy a Hwasong-18 olyan erőteljes stratégiai fegyver, amely biztosítja országa számára a nukleáris csapásmérő képességet.

A szerdán kilőtt rakéta körülbelül 1000 kilométert repült, 74 percig volt a levegőben. 

Ez valamivel jobb eredmény, mint a korábbi teszteknél, de még nem nagy előrelépés Észak-Korea számára.

Mi az a szilárd üzemanyag, és miért rendkívül fontos a nukleáris hadviselésben?

Észak-Korea gőzerővel dolgozik a Hwaszong-18 interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésén, ami már egy szilárd hajtóanyaggal rendelkező fegyver lesz. A szilárd üzemanyagok legcélszerűbb felhasználási területe az atomfegyverrel felszerelt rakéták esetében van. Szakértők szerint, ha Phenjannak sikerül kifejlesztenie a szilárdüzemanyag-technológiát, akkor radikálisan megnő a nukleáris hadereje.

 

Folyékony és szilárd tüzelésű rakéták

A Hwasong-17 egy folyékony tüzelésű ICBM, amelyet 2022-ben mutattak be Észak-Koreában. Az ország ekkor több mint 4 év után hajtott végre nagy hatótávolságú rakétatesztet. A folyékony tüzelésű rakéták technológiája viszonylag egyszerűbb, így ezek a tesztek gyorsabban haladtak.

A Hwasong-18 viszont már szilárd tüzelésű rakéta, amely sokkal veszélyesebb a folyékony verziónál. A szilárd tüzelőanyagot hosszú távon lehet a rakétákban tárolni, így egy esetleges kilövési parancs esetén percek alatt indítható a fegyver. Egy folyékony tüzelésű rakéta esetében akár órákba is telhet, mire feltöltik üzemanyaggal, így pedig az ellenfélnek rengeteg ideje van a támadásra.

A szilárd tüzelésű ICBM-ek stabilabbak és könnyebben bevethetők, és a szállításuk is sokkal egyszerűbb. 

Szakértők szerint az, hogy egy év alatt Észak-Korea képes volt átállni a Hwasong-17-tesztekről a 18-as modellre, azt sugallja, hogy az ország rakétaprogramja gyors ütemben fejlődik. 

A folyamatos tesztek segítenek Phenjannak, hogy kifejleszthesse a tökéletes ICBM fegyverét.

Egy interkontinentális ballisztikus rakétával elméletileg Észak-Korea területéről csapást lehetne mérni az Egyesült Államok teljes szárazföldjére. A kérdés már csak az, hogy a Phenjani rakéták képesek-e nukleáris robbanófej szállítására. A legutóbbi teszt során a rakéta 74 percig repült, de azt nem tudni, hogy milyen rakománnyal volt felszerelve. A robbanófejtől függően sokat változhat az ICBM hatótávolsága. Észak-Koreának a valódi fenyegetéshez olyan nukleáris robbanófejet kell kifejlesztenie, amely kibírja a Föld légkörébe történő visszatérést anélkül, hogy már a levegőben felrobbanna.

Dél-koreai szakértők szerint a phenjani Hwasong-18-as rakéta nagyjából 15 ezer kilométeres hatótávolsággal rendelkezhet. Arra azonban nem látnak jelet, hogy Észak-Koreának sikerült kifejlesztenie az ehhez a rakétatípushoz szükséges robbanófejeket.