Irán két olajszállító hajót is megpróbált elfogni a Hormuzi-szorosban, egyikükre tüzet is nyitott, a próbálkozást azonban az amerikai haditengerészet meghiúsította – jelentette az Egyesült Államok haditengerészetének ötödik flottája szerdán.

A képen egy május 3-i felvétel látható, amit az amerikai haditengerészet osztott meg. Iráni támadóhajók vesznek körbe egy panamai zászló alatt közlekedő olajtankert a Hormuzi-szorosban.
Fotó: AFP

Timothy Hawkins közlése szerint 

a célponttá vált tankerhajók törvényesen közlekedtek a nemzetközi vizeken, amikor az iráni hadihajók rájuk támadtak. 

A második hajót ért lövések a szóvivő szerint nem okoztak sebesülést vagy nagyobb kárt.

A Chevron amerikai olajvállalat közlése szerint az egyik támadás a hozzájuk tartozó Richmond Voyager nyersanyaghordozót célozta, ám sem a hajó, sem a legénység nem sérült meg.

Szabadkereskedelmi megállapodás készül Irán és az Eurázsiai Gazdasági Unió között

Alekszej Overcsuk orosz miniszterelnök-helyettes szerint a tárgyalások az utolsó fázisban vannak az Eurázsia Gazdasági Unió és Irán között. A politikus azt is elárulta, hogy az unió több országgal is tárgyal szabadkereskedelmi megállapodásról.

Az iráni haditengerészet mindkét kísérlete az Irán és Omán közt elnyúló öbölben történt, az amerikai flotta szóvivője ugyanakkor nem árulta el, hogyan hárították el a tankerhajók elfogását.

Az amerikai haditengerészet közlése szerint 

Irán legalább öt kereskedelmi hajót fogott el az elmúlt két évben és több másikat zavart meg az útján. 

Az incidensek nagy része a Perzsa- és az Ománi-öböl között húzódó Hormuzi-szorosnál történt, ahol a Vortexa elemzőcég adatai szerint az összes kinyert kőolaj egyötöde áthalad.