Az év végéig létrejöhet egy szabadkereskedelmi övezetről szóló megállapodás Irán és az Eurázsia Gazdasági Unió (EaEU) között, az egyeztetések az utolsó fázisban vannak – jelentette ki Alekszej Overcsuk orosz miniszterelnök-helyettes a TASZSZ hírügynökségnek adott interjújában. Az EaEU Oroszországot, Örményországot, Fehéroroszországot, Kazahsztánt és Kirgizisztánt foglalja magában.

Young,Woman,In,Business,Clothes,Puts,Flags,Of,Iran,And
Fotó: Shutterstock

Közel kerülünk egy ilyen szerződés megkötéséhez. Az Eurázsiai Kormányközi Tanácsban egyebek között erről beszéltünk, és a kormányfők rábólintottak

– mondta a politikus. Overcsuk szerint az unió több országgal is tárgyal szabadkereskedelmi megállapodásról: Egyiptommal, Indiával, Indonéziával és az Egyesült Arab Emírségekkel zajlanak az egyeztetések. Hozzátette: a szabadkereskedelemről szóló tárgyalások évekig elhúzódhatnak, egyelőre nem tudni, hogy az ezekről szóló szerződések mikor jöhetnek létre.

A feleknek sok különböző érdeket kell figyelembe venniük. A mi esetünkben mind az öt tagállam, a vállalkozások és a fogyasztók érdekeiről van szó. Ez egy összetett folyamat

– hangsúlyozta a kormányfőhelyettes. A perzsa állam és Oroszország között a háború kirobbanása óta egyre szorosabb a kapcsolat: Moszkva Teherántól vásárolt drónokat és rakétákat, míg az oroszok Szu–35 típusú harci repülőgépeket exportálnak a közel-keleti országba. A fegyverek mellett más termékekkel is kereskednek, például 2022 októberében 40 gázturbina oroszországi exportjáról írt alá megállapodást az IGEDC nevű iráni gázipari cég. Az orosz–iráni áruforgalom tavaly a kormányzati adatok szerint 20 százalékkal nőtt.

Irán és Oroszország közel 3 ezer kilométeres, vízi és vasúti folyosókat is magába foglaló kereskedelmi útvonal megépítéséről is döntött. Az észak–déli közlekedési folyosó a szárazföldi Oroszországtól, az Azovi-, a Fekete- és a Kaszpi-tengereken át az Indiai-óceánig, egész pontosan az Ománi-öbölig érne. Az alakulóban lévő folyosó összekapcsolná Oroszországot Dél-Ázsiával, a többi között Indiával. Ezzel Moszkva teljesen megkerülné a Szuezi-csatornát, mellesleg a szállítás lerövidülne és olcsóbb lenne. A kezdeményezéshez 14 állam csatlakozott, a projektre Irán és Oroszország 20 milliárd dollárt szán.

Az iráni elnök jelentősen növelné a kereskedelmet Venezuelával

Stratégiai partnerségnek nevezte az iráni elnök országa Venezuelához fűződő viszonyát keddi caracasi látogatásán. A két vezető elmélyítené a gazdasági és a kereskedelmi együttműködést is: a forgalmukat két lépcsőben 3 milliárd dollárról 20 milliárd dollárra bővítenék. A perzsa állam vezetője megjegyezte, hogy Teherán nehéz időkben is bizonyította Caracas iránti barátságát, és kifejezte nagyrabecsülését a dél-amerikai ország iránt.