Közleményt adott ki a Magyar Alvás Szövetség a nyári alvatlansággal kapcsolatban, amely most, július közepén, a hőség közepette egyre több embert érint. A szövetség tapasztalatai megerősítik a nemzetközi felmérési eredményeket: az emberek alvásideje átlagban napi húsz perccel is megrövidülhet, így összességében akár több órát is veszíthetünk. 

Young,Woman,Wearing,Eye,Mask,While,Sleeping,On,Bed
Fotó: Shutterstock

Mindezek alapja a biológiai óránk szabályozásában kulcsfontosságú cirkadián ritmus módosulása

– írják. Nyáron ez a ciklus felborulhat, később jön az éjszaka, és korábban kezdődik a nappal, a melatonintermelés később indul be, és tovább tart a csúcspont elérése. 

„Amikor végre mélyen alszunk, újra kisüt a nap, és a melatonin blokkolódik, ami miatt nem tudunk eleget pihenni. Ezt hívjuk nyári álmatlanságnak, pontosabban: alvatlanságnak. A cirkadián ritmus megzavarása nappali álmosságot, kognitív zavarokat és gyomor-bél rendszeri problémákat okozhat, amelyek mindegyike befolyásolja az alvást” – olvasható a közleményben.

Az alvásszövetség a probléma orvoslására tanácsokat is adott. Fontos lehet ilyenkor a hálóhely-változtatás, a megszokottaktól eltérő alvási körülményekhez alkalmazkodás ugyancsak az alvásidő mennyiségének és minőségének a megváltozását erősíti. 

A megfelelő hálóhely, az ágy, a matrac, az ágynemű mellett a fekete szemmaszk használata kívánatos

– hangsúlyozza G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke. Az elalvási és ébredési idő következetes és folyamatos megtartása, a lefekvés előtti étkezési és folyadékbeviteli korlátozások és a mérsékelt napközbeni mozgás ajánlott.