Hat év után válik férjétől Tóth Gabi. A hírt elsőként Krausz Gábor jelentette be a közösségi oldalán, majd maga az énekesnő is megerősítette. Mint írták: továbbra is közösen nevelik majd kislányukat, szeretetben, békében. Bár a szakítás okairól azóta számos találgatás látott napvilágot, ez valójában csak rájuk tartozik. Felmerülhet ugyanakkor a kérdés ezzel kapcsolatban, hogy mi lesz a házaspár közös lakáshitelével?  

Budapest 20211012 Vegyes 2021 énekes zenész Fotó Tumbász Hédi Nemzeti Sport Tóth Gabriella Tóth Gabi Krausz GáborBudapest 20211012 Vegyes 2021 énekes zenész Fotó Tumbász Hédi Nemzeti Sport Tóth Gabriella Tóth Gabi Krausz Gábor
Tóth Gabi és Krausz Gábor hat év után válnak, fél éve vettek közös házat.
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Tóth Gabi ugyanis márciusban, a Csalad.hu oldalon vezetett blogjában jelentette be, hogy hosszú tervezés után férjével közösen megvették életük első otthonát.  

Már nem bérlemény, nem másnak fizetek, hanem a banknak, de legalább ez már a miénk lesz.  Mi alakítjuk, rendezgetjük, bár még inkább abban a fázisban van, hogy atomjaira bontjuk, hogy azután újra összerakhassuk

– írta az énekesnő, aki arról is őszintén vallott, hogyan küzdött a banki ügyintézőkkel.  

Mi lesz a lakáshitellel válás esetén?  

Bár kevesen tudják, de a válás a banki ügyekre is hatással van. Miközben például egy vagyonmegosztásnál és gyermekelhelyezésnél a bíróság dönthet, addig hiteleknél már a bankot is be kell vonni. Hiába csak az egyik fél a szerződő, a házastárs is automatikusan adóstárssá válik a hitelben, és a teljes tartozás is behajtható rajta. A Bankmonitor korábbi cikkében kiemelte: emiatt rendkívül fontos, hogy a válást mindenképp jelezni kell a bank felé. Ezután lehet többféle megoldási lehetőség közül választani, de az együttműködés elengedhetetlen.  

  1. Az egyik ilyen megoldás, hogy végtörlesztik a hitelt a válás kimondása előtt. Ez jelen helyzetben valószínűleg nem megoldható, hiszen egy mindössze néhány hónapos kölcsönről van szó, azaz a végtörlesztésre valószínűleg nincs fedezet.  
  2. A másik út, hogy az egyik fél vállalja, a válás után csak ő marad a hitelben – és így az ingatlanban is –, és a jövőben a törlesztőt is ő fizeti. Ehhez viszont a másik fél aláírása is szükséges, és ez egyben új hitelbírálatot is jelent, a bank csak akkor bólint rá, ha a maradó adós egyedül is képes törleszteni az igazolt jövedelme alapján. Igaz, probléma esetén új adóstársat is be lehet vonni.  
  3. A harmadik lehetőség pedig, hogy mindketten a hitelben maradnak, és együtt fizetik a törlesztőket. Fennállhat a veszély ilyenkor, hogy ha az egyik fél mégsem fizet, akkor a másikon hajtják be az adósságot.  

A CSOK-hitelnél még nagyobb problémát okozhat a szakítás

Bár az énekesnő arra nem tért ki, hogy férjével vettek-e fel CSOK-ot és CSOK-hitelt a házvásárláskor, ha igen, akkor még komplikáltabb lehet a válás. A igénybevételével együtt ugyanis az állam az adott ingatlanra jelzálogjogot és elidegenítési tilalmat jegyez be 10 évre. Azaz ez idő alatt az ingatlant nem lehet értékesíteni, ha mégis megtörténik, akkor a támogatást vissza kell fizetni az államnak. Itt is lehet olyan opció, amelyet a pénzintézetnél lehet jelezni, hogy nem adják el a lakást, és csak az egyik fél marad benne a közös gyermekkel. Ez esetben a másik fél tovább már nem lesz támogatott személy, és tulajdonjogát átruházza a CSOK-ot továbbvivő, gyermeket nevelő félre.