Egy lengyel helikopter kétszer is megsértette Fehéroroszország légterét, amit légtérfigyelési eszközök adatai is alátámasztanak – közölte csütörtökön a minszki védelmi minisztérium.

Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

„Ma, helyi idő szerint 15 óra 2 perckor a légierő és a légvédelmi alakulatok rádiólokációs eszközei egy lengyel repülő eszköz közeledését jelezték a fehérorosz határhoz. A légi jármű 15 óra 20 perckor behatolt a Fehérorosz Köztársaság légterébe másfél kilométeres mélységben. A helikopter 16 óra 22 perckor ismételten megsértette az államhatárt 300 méteres mélységben” – ismertette a tárca.

A minisztérium hozzátette, hogy az incidens miatt riasztották a légierő készenléti gépeit. Ezenkívül közölték még:

„Jelen pillanatban a történtek körülményeinek kivizsgálása folyik, a védelmi tárca a külügyminisztériummal együttműködve jegyzéket készít elő.” 

Rakétaroncsdarabokat találtak, lezártak egy tavat a moldovai biztonsági erők

A moldovai biztonsági erők csütörtökön lezártak egy tavat, amelyben rakétaroncsdarabokat találtak, nagyjából negyven kilométerre az ukrán határtól.

Ez már nem az első alkalom, hogy Minszk azt állítja, hogy egy lengyel helikopter megsértette légterét: augusztus elején még a lengyel nagykövetet is bekérették egy állítólagos incidens miatt, de szeptember elején is történhetett egy hasonló eset.

A lengyelek számára ugyanakkor a belarusz fenyegetés olyan mértéket öltött már az elmúlt időszakban, hogy az ország jövő évi költségvetésében megemelt védelmi kiadásokkal számolnak miatta.