A védelmi és szociális kiadások kerültek a jövő évi lengyel költségvetés középpontjába – adta hírül a Reuters Mateusz Morawiecki miniszterelnök sajtótájékoztatója alapján.

Fotó: Shutterstock

A jövő évi büdzsében a védelmi kiadások a 4 százalékát teszik majd ki, reagálva ezzel az ország keleti, Belarusszal közös határa nyújtotta fenyegetésekre. 

Nem csillapodnak a kedélyek: Varsó újabb kétezer katonát vezényel a fehérorosz határra

A Wagner-zsoldosok Fehéroroszországba érkezése óta egyre nagyobb az aggodalom Lengyelországban. Varsó a határ megerősítésén munkálkodik.

A közszférában dolgozók béremelésére és szociális kiadásokra 137 milliárd zoltyt (33,32 milliárd dollár) tervez költeni a kormányzat, melyből nyugdíjfejlesztéseket és hátrányos helyzetű gyermekek megsegítését célzó programokat is finanszíroznak majd.

Az egészségügyre 190 milliárd zolty (46 milliárd dollár) jut majd.

A kormányzat kalkulációi szerint a GDP-arányos költségvetési hiány a korábban várt 3,4 százalék helyett 4,5 százalékon alakulhat majd, ami jelentősen az unió által elvárt 3 százalékos hiánycél felett lehet.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az elfogadott büdzsé kapcsán kiemelte:

A mi kormányzásunk alatt a költségvetési bevételek több mint kétszeresére nőttek. Ez nem lett volna lehetséges az államháztartás rendbetételét célzó programjaink nélkül.

A jövő évi költségvetés mind a védelmi, mind az egészségügyi és szociális kiadások terén magasabb összegeket tartalmaz, mint az idei büdzsé, egyes elemzők szerint pedig ez jelentősen megnehezítheti az ország elleni harcát: a pénzromlás éves mértéke ugyanis még mindig magas, 10,8 százalék volt júliusban, ami a megnövelt fiskális politikai kiadások hatására akár még feljebb is csúszhat.

A jelentős szociális kiadásoknak ugyanakkor politikai éle is van: Morawiecki és pártja, a Jog és Igazság (PiS) egymást követő második kormányzati ciklusát tölti jelenleg, a következő parlamenti választásokat pedig idén október 15-én tartják.

A vártnál nagyobb költségvetési hiány a közelmúltban elhangzó, szociális kiadások növeléséről szóló ígéretek fényében nem szolgál hatalmas meglepetésként, de azt mindenképpen érdemes kiemelni, hogy így egy igazán jelentős mértékű hiány állhat majd elő

– fejtette ki Piotr Bielski, a Santander Bank lengyelországi leányának elemzője.