Húsz év óta először fordult elő, hogy az év három legjövedelmezőbb filmje nem folytatás. Igaz még néhány hónap hátra van 2023-ból, de a műsorlisták alapján az idei év legnagyobb dobásait már láthattuk.

barbie
Fotó: AFP

Októberben a Halloween miatt még valószínűleg nagyot fog kaszálni egy-két horrorfilm a mozikba, és az év végéhez közeledve még egy Marvel képregény mozit is kapunk, de igazi sikervárományosra már nemigen kell számítani 2023-ban. Ez pedig azt jelenti, hogy a bevételi dobogó három fokán nem valószínű, hogy láthatunk változást.

Idén a legtöbb pénzt termelő három film a Barbie (1,385 milliárd dollár), a The Super Mario Bros. Movie (1,360 milliárd dollár) és az Oppenheimer (865,5 millió dollár)

– olvasható a Box Office Mojo globális bevételi listáján.

Ennek a három filmnek a különlegessége pedig az, hogy egyik sem folytatás, hanem eredeti történet. 20 éve nem volt példa arra a mozikban, hogy a legtöbb bevételt termelő három mozifilm között egyetlen folytatás se kapjon helyet. A pontosság kedvéért hozzá kell tenni, hogy egyik mozi sem teljesen eredeti sztori, hiszen a Barbie a Mattel játékaira épült, miközben a Super Mario film a Nintendo siker videojátékának az adaptációja. Ezek mellett az Oppenheimer életrajzi film. Ennek ellenére hatalmas teljesítmény, hogy 2023-nak sikerült megtörnie a mozik két évtizede tartó folytatás függőségét.

Utoljára hasonlóra 2001-ben volt példa, amikor a dobogót a következő filmek foglalták el:

  1. Harry Potter és a bölcsek köve (974,7 millió dollár)
  2. A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége (880,8 millió dollár)
  3. Szörny Rt. (528,7 millió dollár)

Ezek a filmek végül mind franchise-ok lettek, és az évek során a folytatásaikkal dollármilliárdokat kerestek a stúdióknak. Ettől az évtől kezdve a mozik a folytatásokról szóltak, minden évben a legnézettebb alkotások egy korábbi címhez kapcsolódtak.

Taylor Swift, Beyoncé és a „Barbenheimer” láz fűti az amerikai gazdaságot

A nyári koncert- és filmszezon rég nem látott löketet ad a növekedésnek.

Eljön a mozikultúra új korszaka?

Az idei három kasszasiker közül a Barbie és a Mario biztosan kap majd folytatást. Erről eddig valószínűleg csak azért nem lehetett hallani, mert Hollywoodot megbénítja a színész és írósztrájk. Az Oppenheimer itt kilóg a képből, hiszen azt Nolan, ha akarná se tudná folytatni.

2021-ben a top 10 legtöbb bevételt hozó film között mindössze 2 volt, ami nem volt folytatás. 

Ezek közül az egyik a kínai Csata a Csangdzsin-tónál, a másik pedig a szintén kínai Hi, Mom című vígjáték lett. 2022-ben még rosszabb volt a helyzet új ötletek terén, hiszen a 10 kasszasiker között egyetlen nem folytatás szerepelt, a The Batman, ami bár önálló alkotás lett, de nyilván egy jól ismert franchise újra gondolása.

Ez a minta volt megfigyelhető a 2010-es évek egészében. 2011-ben a legjövedelmezőbb alkotások közül 10-ből 9 volt folytatás, 2022-ben pedig 8. 2023-ban úgy tűnik, hogy elindult egy változás. Lehetséges, hogy a mozirajongók ráuntak a folytatásokra, és ismét elkezdődik az eredeti ötletek kora.