Extra

Ukrán ortodox pap árulta az elképesztő értékű ellopott ókori arany ékszereket

Rábukkant a spanyol rendőrség az Ukrajnából 2016-ban eltulajdonított, elképesztő értékű ókori aranyékszer-kincsre – írta hírügynökségi jelentések alapján a Deutsche Welle.

Madrid,,Spain.,Aug,23,,2016.,Tourist,Crowd,Visiting,King,Alfonso
Fotó: Shutterstock

Az ékszerek, amelyek a Kr. e. 8–4. századból származnak, azután tűntek el, hogy egy kijevi múzeumban 2009 és 2013 között a nagyközönségnek is bemutatták őket. Az értéküket 60 millió euróra (22 milliárd forintra) becslik. 

A visszaszerzett darabokat, nagy történelmi és gazdasági értékű arany ékszereket, Ukrajnából lopták el és exportálták illegálisan, és Madridban adták volna el őket

– közölte hétfőn a spanyol rendőrség.

A rendőrség három spanyolt és két ukránt vett őrizetbe az ügyben. A fő gyanúsított egy ukrán ortodox pap. 

A spanyol rendőrség már 2021 óta igyekszik az ellopott ékszerek nyomára akadni, miután egy üzletember Madridban megvásárolt egy arany övet, amely ehhez a kincshez tartozott. Ez vezetett oda, hogy a többi tíz darabot is megtalálták végül, hamis dokumentumok kíséretében, amelyek szerint az Ukrán Ortodox Egyház tulajdonában álltak.

A bűnözőket nemzetközi együttműködéssel sikerült végül lekapcsolni, amelyben Ukrajna, Albánia, Bulgária, Ciprus és Észak-Macedónia is részt vett.

 

Ukrajna spanyol rendőrség ókori aranyékszer Madrid mozaik
Kapcsolódó cikkek