A németek évente 9,8 milliárd eurót (több mint 3800 milliárd forint) költenek videójátékokra és a szükséges hardverekre (konzol, PC), amivel Németország Európában az első, világszerte pedig az ötödik helyen áll az Egyesült Államok, Kína, Japán és Dél-Korea mögött. Összehasonlításképpen: mozira, filmekre és streamingre összesen 6,2 milliárd eurót szánnak az állampolgárok, míg zene esetén 2 milliárd euróval lett könnyebb az emberek pénztárcája.

Opening of Gamescom 2019 in Koln
Fotó: AFP

Az ország lakosainak több mint fele (54 százalék) szokott rendszeresen játszani számítógépen, konzolon, okostelefonon és táblagépen. A 16–29 éves korosztályban ez az arány a 85 százalékot is meghaladja, de még a 65 év felettiek körében is népszerű hobbinak számít 18 százalékkal. A játékosok átlagéletkora folyamatosan nő, jelenleg 38 év – derül ki a Deutschland.de összegzéséből.

A német kormány tavaly összesen 50 millió euróval támogatott 117 projektet. Idén az első negyedévében 35 pályázatnak hagytak jóvá mintegy 26 millió eurót, további közel 70 kérelem pedig elbírálás alatt áll. A kiadott játékok 4 százalékát készítették német fejlesztők, de a jövőben ez tovább bővülhet. Az iparágat képviselő szervezet, a German Games Industry Association vezetője szerint az elmúlt két évben 26 százalékkal ugrott meg a szegmensben tevékenykedő cégek száma, amelyek 12 százalékkal több munkavállalót foglalkoztatnak.

Az is Németország szerepét erősíti, hogy a világ legnagyobb játékipari rendezvényét, a Gamescomot évente Kölnben rendezik a nyár utolsó hónapjában. Az idei, augusztusi Gamescomon 320 ezer látogató vett részt több mint száz országból, amit Robert Habeck gazdasági miniszter nyitott meg. Összehasonlításképpen: tavaly 265 ezren keresték fel a rendezvényt, míg a koronavírus előtti, 2019-es évben 373 ezer ember volt kíváncsi az eseményre.

A Starfield megjelenése több mint ezer százalékkal megdobta az Xbox konzolok eladását

Az év végének egyik legjobban várt játéka a Bethesda RPG kalandjátéka, a Starfield. A videójátékos-közösséget egyértelműen lázban tartotta a világűr-szimulátor megjelenése, még annak ellenére is, hogy az utóbbi időben a híres fejlesztő stúdió fénye igencsak megkopott. Az űrben kalandozós szerepjátékra két nap alatt több mint hatmillió játékos vetette rá magát, miközben az Xbox-eladások ezer százalékkal nőttek a játék hatására.