Csak a szoftvereket nézve a teljes videójáték-piac idén 2,6 százalékkal, 187,7 milliárd dollárra bővülhet az előző évhez képest, főleg a konzolos eladások dobhatják meg. A mobiljátékok adják majd globálisan a bevételek közel felét 92,2 milliárddal dollárral, ami éves szinten 0,8 százalékkal emelkedhet a tavalyi zsugorodás után – derül ki a iparágat monitorozó cég, a Newzoo előrejelzéséből.

Young gamer playing online video games while streaming on social media - Youth people addicted to new technology game
Fotó: Shutterstock

Az eladások terén a második legnagyobb kategóriát a konzoljátékok adják majd  56,1 milliárd dollárral, ez éves szinten 7,4 százalékos növekedésnek számít. A PC-s programok értékesítése 1,6 százalékkal, 37,1 milliárd dollárra bővülhet, míg a böngészőben játszható játékok piaca 16,9 százalékkal, 1,9 milliárd dollárra zsugorodhat. A gamerek száma minden platformot (mobil, konzolok, PC, felhő stb.) figyelembe véve elérheti 3,38 milliárdot az év végén.

A legnagyobb piacnak továbbra is az ázsiai csendes-óceáni térség (többek között Kína, Japán, India és Ausztrália) számít, amely 85,8 milliárd dollárral a bevételek 46 százalékát adja. Észak-Amerika (a Egyesült Államok és Kanada) 27 százalékkal (51,6 milliárd dollár) a második, Európa pedig a harmadik 18 százalékkal. Ha országok szerint nézzük, akkor az Egyesült Államok a legnagyobb a videójáték-piac szempontjából (48,3 milliárd dollár), Kína a második 44,3 milliárd dollárral. 

A világ két legnagyobb gazdasága a játékokra fordított fogyasztói kiadások 49,3 százalékát adhatja idén. A vállalat becslése szerint a szektor 212,4 milliárd dollár bevételt fog generálni 2026-ban, a mobiljátékok piaca pedig több mint 100 milliárdra fog megugrani. A kutatócég előrejelzése részben egybevág a vállalatok beszámolóival: a többi között a Nintendo, a Sony és a Capcom is a bevételek felpörgéséről számolt be. A héten az Ampere Analysis elemzése szintén a konzolpiac növekedésével számolt, bár a szoftvereladások terén ők 42 milliárd dolláros piacot becsültek.

A Newzoo az idei fellendülést több tényezővel magyarázza: számos, az elmúlt egy-két évben késleltetett játék jelenik meg idén, és a konzolok terén a kínálat utolérte a keresletet. Egyre több okostelefon érhető el, és egyre több felhőalapú játékszolgáltatás jelenik meg a piacon, valamint bővül a középosztály. Az elemzők szerint az idén szép év várhat az ágazatra.

A videójáték-ipart is fenekestül felforgatja a generatív mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (MI) korábban is létezett a videójáték-iparban, de a generatív MI rengeteg változást hoz: párbeszédeket, modelleket és más játékelemeket lehet generálni pár kattintással. Sőt, a nem játékos karakterek (NPC) is sokkal élethűbben viselkedhetnek, a beprogramozott válaszok helyett interaktívabb és egyedi párbeszédeket folytathatnak a játékossal, a chatbotokhoz hasonlóan. A technológia segítségével olcsóbban és gyorsabban készíthetők a játékok a jövőben.