Közel 150 napja kezdődött az amerikai forgatókönyvírók és színészek sztrájkja, viszont úgy tűnik, hogy vasárnap az előbbieknek sikerült megállapodásra jutniuk a nagyobb stúdiókkal, ám a sorozatnak nincs vége, ugyanis most a videójáték-ipar dolgozói is beszüntethetik a munkát– derül ki a Variety írásából.

Members of the Writers Guild of America and the Screen Actors Guild walk a picket line outside NBC Universal in New York City on July 14, 2023. Tens of thousands of Hollywood actors went on strike at midnight July 13, 2023, effectively bringing the giant movie and television business to a halt as they join writers in the first industry-wide walkout for 63 years. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Fotó: Timothy A. Clary / AFP

Az SAG-AFTRA tagjai megszavazták a videójáték-ipar elleni sztrájkot

a szavazatok mintegy 98,32 százalékával, az engedély tíz nagy videójáték-fejlesztő stúdiót érint.

Bár a felhatalmazás nem garantálja a munkabeszüntetést, a szavazás felhatalmazza a szakszervezet képviselőit, hogy ha szükséges, sztrájkot kezdeményezzenek addig, ameddig nem sikerül új megállapodásra jutni.

Öt egyeztetés után teljesen világossá vált, hogy a videójáték-fejlesztő cégek nem hajlandók érdemben részt venni a kritikus kérdések megtárgyalásában: egyebek között az miatti kompenzációról és a mesterséges intelligencia szabályozatlan használatáról és biztonságáról van szó. Továbbra is reménykedem abban, hogy sikerül olyan megállapodásra jutnunk, amely megfelel a tagok igényeinek, ám az érintetteket kihasználják, és ha ezek a vállalatok nem hajlandók tisztességes üzletet ajánlani, akkor a következő megállónk az utca lesznek

– nyilatkozott Duncan Crabtree-Ireland, az SAG-AFTRA országos ügyvezető igazgatója és a tárgyalások vezetője.

A videójáték-ipar dolgozóinak sztrájkjáról szóló szavazás szeptember 5-én kezdődött, de már tavaly október óta zajlanak egyeztetések a szinkron- és motion capture színészek, kaszkadőrök és más dolgozók szerződéseiről. 

A tíz érintett fejlesztőstúdió között van az Activision Productions Inc., a Disney Character Voices Inc., az Electronic Arts Productions Inc., az Insomniac Games Inc., az Epic Games, a Take 2 Productions Inc. és a WB Games Inc. is.

Ray Rodriguez, az SAG-AFTRA szerződésekért felelős igazgatója elmondta:

A mesterséges intelligencia kizsákmányoló felhasználása és az elmaradó bérek között a videójátékokkal foglalkozók ugyanazokkal a problémákkal néznek szembe, mint azok, akik a filmben és a televízióban dolgoznak. Ez a sztrájkfelhatalmazás nyomatékosan kijelenti, hogy olyan megállapodásra kell jutnunk, amely méltányosan kompenzálja ezeket a tehetséges előadókat.

A munkabeszüntetésre adott felhatalmazás hírére az egyik stúdió szóvivője a Varietynek úgy nyilatkozott, hogy továbbra is folytatni fogják a tárgyalásokat, hogy mindkét oldal számára megfelelő megállapodásra jussanak, és hogy megfeleljenek az SAG-AFTRA előírásainak.