A holland választásokat megnyerő Geert Wilderst sokáig igazi páriaként kezelték Hollandiában, 2022-ben pedig több halálos fenyegetést kapott, mint az összes többi holland politikus együttvéve. A 240 parlamenti politikus 1125 ilyen fenyegetést kapott, ebből 600-at címeztek Wildersnek.

Geert Wilders Európa legjobban védett embere.
Fotó: ANP via AFP

Wilders az iszlám világot bíráló kijelentéseivel a világ minden táján magára haragította a muszlimokat. Egy volt pakisztáni krikettjátékos, Khalid Latif ellen még vádat is emelt a holland ügyészség, amiért vérdíjat tűzött ki Geert Wilders fejére. Emellett még Ausztráliából is érkeztek fenyegetések, amik a Szabadságpárt (PVV) vezetőjének lefejezését követelték – írta meg a Neokohn.hu.

Nyugat-Európában rendkívül komolyan veszik az iszlám világból érkező ilyen fenyegetéseket, amióta 2022 augusztusában egy New York-i szereplésén megkéselték Salman Rushdie írót. Rushdie fejére is több vérdíjat tűztek ki Sátáni versek című alkotása miatt, amit a muszlimok istenkáromlásnak minősítettek.

Az író esete rámutatott, hogy nem lehet félvállról venni az iszlamisták fenyegetéseit, ezért Geert Wilders védelmét is fokozták az elmúlt évben. 

A PVV vezetője és a holland miniszterelnöki cím várományosa hosszabb ideje furcsán túlöltözve jelent meg a nyilvános szereplésein, például a televíziós vitákon. 

A zakója alatt feltűnő a fekete pulóver a golyóálló mellényt rejti, amit a biztonsági szakemberei javaslatára visel szinte mindenhol. 

Geert Wilders védelmét komolyan veszik, korábban még egy biztonsági emberét is őrizetbe vették, aki feltételezhetően merényletre készült ellene. Ekkor még Wildersnek még a választási kampányát is halasztania kellet.

Ambrosetti International Economic Forum
Geert Wilders és a felesége, Krisztina Wilders.
Fotó: Getty Images

A politikust nem csak a nyilvános szereplései közben védik fokozottan, hanem gyakorlatilag folyamatos felügyelet alatt áll. Kizárólag neki még egy bombabiztos, golyóálló ablakokkal, megerősített falakkal és biztonsági kamerákkal felszerelt házat is építettek állami pénzből, hogy megakadályozzák, hogy az életére törjenek. Amikor kilép otthonról egy tucatnyi testőr kíséri minden hová. A feleségével állítólag külön élnek és biztonsági okokból hetente csak két alkalommal találkoznak. Krisztina Wilders védelmét is komolyan veszik. A magyar nő lakhelye és egyéb hivatalos programjai titkosítva vannak. A holland rendőrségen egy külön iroda foglalkozik csak a Wildersnek címzett fenyegetések utáni nyomozással.

Geert Wilders mindezek mellett a munkában is különös védelem alatt áll. Páncélautóval viszik munkába, irodája pedig egy biztosított épületben van, labirintus szerű folyósók és páncélajtók mögé rejtve.

Wilders egy széfben él 

– mondta egy alkalommal Ronald Sørensen holland politikus, aki még arról is beszélt, hogy Wilders irodájában szigorúan tilos fényképeket készíteni, hogy a tartózkodási helye véletlenül se derülhessen ki.

Geert Wilders fokozott védelme akkor kezdődött, amikor a rendőrség elfogta azt az iszlamista merénylőt, aki húsz évvel ezelőtt meggyilkolta Theo van Gogh holland filmrendezőt. Az elkövető, Mohammed Bouyeri számítógépén olyan dokumentumokat találtak, amik Wilders meggyilkolásának részletes terveit tartalmazták. A politikust még ezen az éjszakán elvitte Venloban található otthonából a holland hírszerzés, ahova Wilders soha nem is tért vissza.

Geert Wilders Marked for Death (Halálra jelölve) című önéletrajzi könyvében írt részletesen erről az időszakról.