Geert Wilders és a Szabadságpárt nagy fölénnyel megnyerte a holland választásokat, több vezető európai politikus – köztük Orbán Viktor miniszterelnök – már gratulált Wildersnek. A holland jobboldali-liberális Szabad Demokrata Néppárt (VVD) főhadiszállásán már behűtötték a pezsgőt az ország első női miniszterelnökének tiszteletére, amikor beérkeztek az első exit poll eredmények és nyilvánvalóvá vált, hogy a 12 évig kormányzó VVD csak harmadik lett a választáson – írja a Magyar Nemzet.

Fotó: af

A VVD a legfrissebb eredmények szerint 24 mandátumot szerezhet, ennél eggyel több, 25 képviselője lehet a Brüsszelből kiugrott Frans Timmermans által vezetett baloldali összefogásnak. Egyikük sem tudott azonban közel kerülni a sokáig semmibe vett Szabadságpárt (PVV) eredményéhez, amelynek 37 mandátuma lehet.

A PVV-n nem lehet többé keresztülnézni. Kormányozni fogunk

− nyilatkozott Geert Wilderst. A kampány egyik meghatározó témájává vált a migráció kérdése. A Hollandiába érkezők száma tavaly csaknem megduplázódott, ami tovább súlyosbítja a lakhatási válságot. Wilders a bevándorlóellenes hangulatra építette a kampányát is, szerinte miattuk van lakáshiány, az ő hibájuk a megélhetési válság, és túlterhelik az egészségügyet.

Míg a Szabadságpárt és a holland választók valószínűleg örülnek, a „brüsszeli elit” hátán inkább a hideg futkos a hír hallatán. Wilders egy másik ígérete ugyanis úgy hangzott, hogy népszavazást ír ki az országnak az Európai Unióból való távozásával kapcsolatban, ez pedig annak ellenére megszólaltatja a vészcsengőket Brüsszelben, hogy a „Nexitnek” a közvélemény-kutatások szerint nem lenne meg a szükséges többsége.

Ha Wilders miniszterelnök lesz, tagja lesz az EU legfontosabb döntéseiért felelős tanácsnak, és valószínűleg nem a brüsszeli fősodor álláspontját fogja képviselni az olyan témákban, mint a klímavédelem, az unió reformja, az Ukrajnának szánt fegyverek.

A hatalmas győzelem ellenére a kormányzáshoz Wildersnek koalíciós partnerekre lesz szüksége, de az ellenfelei vannak nagyobb kényszerhelyzetben. Ha ugyanis egymással összefogva megpróbálják kigolyózni Wilderst a hatalomból, az könnyen visszaüthet, ráadásul Nigel Farage és a Brexit után már tudjuk, nem feltétlenül kell ahhoz valakinek kormányon lennie, hogy döntő befolyást gyakoroljon egy ország politikájára.

Nem véletlenül írta gratuláló üzenetében Orbán Viktor miniszterelnök: itt a változás szele.