A holland parlamenti választás győztese igen szoros kapcsolatot ápol Magyarországgal, a magyar kormányt pedig barátjának tekinti. Szijjártó Péter is úgy nyilatkozott Geert Wildersről, hogy a nemzetközi mainstreammel szemben egy olyan politikus, aki megérti Magyarországot és tisztában van az illegális migráció veszélyeivel. Ennél persze sokkal személyesebb szálak is hazánkhoz fűzik a holland politikust, hiszen Geert Wilders felesége, Krisztina Wilders magyar.

Dutch politician Geert Wilder arrives on Prince's Day with his wife at the Knights' Hall in The Hague, on September 17, 2013. It is the first time that the new king opens the new parliamentary year with the King's Speech. AFP PHOTO/ANP MARCEL ANTONISSE netherlands out (Photo by MARCEL ANTONISSE / ANP / AFP)
Krisztina Wilders és Geert Wilders.
Fotó: AFP

Leánykori nevén Márfai Krisztina Nyírparasznyáról származik. A holland politikussal 1992-ben házasodtak össze, Geert Wilders azóta sokszor járt már Magyarországon. Nyírparasznya egyébként a faluja Bunyós Pityunak is, akivel az új holland miniszterelnök jó barátságot ápol – írta meg a HírTV.

Geert Wilders szinte biztos, hogy az ország miniszterelnöke lesz. Pártja, a jobboldali Szabadságpárt (PVV) több mint 35 mandátumot szerzett a holland parlamentben, amivel a legnagyobb politikai erővé nőttek. A neheze azonban csak most jön, hiszen a PVV-nek koalíciós partnereket kell találnia, ami tekintve, hogy a holland politikai életben eddig perifériára voltak kényszerítve, nem lesz egyszerű feladat.

A győzelem után az európai közéletet elkezdte foglalkoztatni a Wilders család, különösen Krisztina, akiről nem sokat lehet tudni – írta meg a Times Now News. A Visegrád 24 például azt írta, hogy biztonsági okokból Wilders nem él együtt  feleségével és hetente mindössze kétszer találkoznak. Krisztina Wilders rendkívül keveset szerepel a nyilvánosság előtt. Mielőtt hozzáment volna Geert Wildershez diplomata volt, így ismerkedett meg a férjével.

Geert Wilders megnyerte a holland választásokat, ettől félt a „brüsszeli elit”

Geert Wilders és pártjának felívelése sokaknak nem várt fordulat volt a holland parlamenti választásokon, mivel politikája nem cseng egybe az vezetőinek véleményével.