A katasztrófavédelem arra kért mindenkit: ha tehetik, ne induljanak útnak, sem gyalogosan, sem autóval, ne parkoljanak fa alatt vagy vezeték közelében. „Készüljünk fel arra az esetre is, ha vezetékszakadás miatt nem lenne áram, készítsenek be elemlámpát, vagy gyertyát” –  írták közleményükben.

Ónos eső
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Az érintett területeken fokozottan figyeljünk oda, kövessük a meteorológiai szolgálat riasztásait

– kérte a katasztrófavédelem. 

Az aktuális meteorológiai riasztásokról az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül is tájékozódhatnak.

A Köpönyeg.hu azt írta, hogy vasárnap erősen felhős vagy borult lesz az ég, párás lesz a levegő országszerte. A reggeli óráktól nyugat felől egyre többfelé várható csapadék: északon (beleértve a főváros térségét) havazás, ónos eső, délen eső várható. Délután a Dunántúlon már felszakadozhat a felhőzet: mínusz 2 és plusz 5 fok között alakul a hőmérséklet.

Reggel 8 óra után Budapesten szépen hullott a hó, az előrejelzés alapján kérdés, hogy ez mikor változik ónos esővé.

Hétfőn marad a borongós, párás idő. Reggel sokfelé képződik sűrű köd, amely akár egész nap kitarthat. Szórványosan lehet eső, szitálás, ködszitálás, 4-5 fok köré enyhül az idő, a déli szél megélénkül.
 

Visszavonták a riasztást!

A meteorológiai szolgálat a Baranya, Bács-Kiskun és Tolna vármegye egyes járásaira kiadott piros riasztást tartós ónos eső veszélye miatt előbb másodfokúra mérsékelte, majd délelőtt mindenhol visszavonta. Vasárnap délelőtt már csak Baranya és Tolna vármegye egyes járásaiban volt elsőfokú riasztás gyenge ónos eső veszélye miatt.