Az olyan nagy felnőtt-tartalmakkal foglalkozó webhelyek, mint a Pornhub havonta több mint 45 millió európait vonzanak. Az oldalak rendkívül magas látogatottsága miatt az egyre szigorúbban vizsgálja, hogy a működésük megfelel-e a digitális szolgáltatásokról szóló törvénynek (DSA).

Milan,,Italy,-,April,10,,2021-,Pornhub,Company,Logo,On
Fotó: Casimiro PT

A Pornhubhoz hasonló pornográf felvételeket megosztó honlapok az EU szerint nem tesznek eleget azoknak az elvárásoknak, amik előírják, hogy lépjenek fel az illegális tartalmak ellen. Ilyen tiltott felvételek például az intim tartalmak beleegyezés nélküli megosztása, vagy az olyan videók, amiken gyerekek elleni szexuális erőszak látható.

Amennyiben a pornóoldalak nem tesznek eleget a DSA előírásainak, úgy a globális forgalmuk 6 százalékát is elérheti a rájuk kiszabott bírság. 

Európában az összes szabályozó hatóság és a politikusok is igyekeznek nyomást gyakorolni ezekre a webhelyekre, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy kiskorú felhasználók ne férhessenek hozzá a tartalmaikhoz – írta meg a Politico.

Ez a háttérhatalom irányítja a pornóipart

A felnőtt filmes ipar a világ egyik legkényesebb jogi területe, ami ráadásul tabunak is számít a közbeszédben. A nemzeteken átívelő iparág átláthatatlan és az egyes országok kormányai, vagy nemzetközi szervezetek nem képesek hatékonyan keretek közé szorítani a működését. Ha pornóról van szó, akkor végül a nagy pénzügyi vállalatok szava a döntő.

Az Európai Bizottság már régóta hadakozik a pornóplatformokkal. Az elmúlt hónapokban azzal vádolták meg a Pornhubot, a Sripchatet és az XVideost, hogy meghamisították a havi felhasználói számokra vonatkozó adataikat, hogy ezzel megkerüljék a tartalommegosztási szabályokat. A Pornhub azt állította, hogy havonta 33 millió felhasználója van, Stripchat pedig 32 millióról közölt információt. Az XVideos nem közölte az adatokat határidőre, 

később pedig kiderült, hogy egy hónap alatt 160 millió látogatója volt, csak az Európai Unióból.