December 11-től újra teljes vonalon közlekedik a fogaskerekű, viszont a zajterhelés miatt változtattak a menetrenden: éjszaka Telebusz-járat fogja helyettesíteni a fogaskerekűt. A járat kizárólag előzetes igénybejelentés esetén hétköznapokon hajnal 5 óra környékén, majd 22:00 és 23:30 között, hétvégén pedig hajnal 5 és 6 óra környékén, késő este pedig 22:00 és 23:30 között közlekedik – olvasható a BKK honlapján.

Budapest, 2018. április 28.A fogaskerekű vasút, (60-as jelzésű villamos) várakozik a Széchenyi-hegy végállomáson. A Budapesti Fogaskerekű Vasút Budapest egyetlen fogaskerekű vasútja, mely a XII. kerületben, a Városmajor és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút állomások között közlekedik.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A fogaskerekű a felújítás ellenére is jókora zajjal közlekedik a hajnali és esti órákban, ennek megoldására vezetik be a Telebusz-szolgáltatást.
Fotó: Róka László / MTI

 

Halkabb megoldással a lakókért

Az utóbbi évben bevezetett Telefogas lehetőséget adott az utazási igények és a forgalom pontos felmérésére: főként hajnalban és késő este csupán egy-két utas miatt közlekedett a mintegy 200 fő befogadására képes járat. A nagy hegyi szerelvények a felújítás ellenére is jókora zajjal jártak éjszakánként, ezért döntött úgy a BKK, hogy december 11-től hajnalban és késő este a fogaskerekű helyett Telebusz-járat közlekedik. 

A 60B Telebusz hosszabb útvonalon jár, mint a fogaskerekű, így kevesebb átszállással lehet eljutni vele a Széll Kálmán térig, valamint az onnan induló metróig és a nagykörúti villamosig.

A Telefogashoz hasonló, ám annál is rugalmasabb, gazdaságosabb módon szervezhető, igénybejelentés alapján közlekedő autóbusz nem feltétlenül halad végig a teljes útvonalon. Ennek köszönhetően az üzemeltetése gazdaságosabb, ráadásul a zaj is csökken a térségben. A busz a Széll Kálmán tértől a fogaskerekű megállóinak környezetét érintve egészen Széchenyi-hegy, Gyermekvasút végállomásig jár. A Széll Kálmán tér és a Temes utca közöti megállókat a Széchenyi-hegy felé csak felszállásra, a Széll Kálmán tér felé csak leszállásra lehet igénybe venni.

A Telefogas is megmarad: hétvégén kora reggel (kb. 6 és 8 óra között) továbbra is a megrendelés alapján közlekedő fogaskerekűvel lehet utazni.

Ezt követően a fix menetrend szerint induló fogaskerekű közlekedik.  

A Svábhegy térségében a BKK a közelmúltban több lépcsőben fejlesztette a közösségi közlekedési kiszolgálást: a 212-es buszok minden időszakban elérik a Normafát, a 212B jelzésű buszokkal pedig egészen Csillebérc, KFKI végállomásig lehet utazni. Ez a térség Pest belvárosa felől is közvetlenül elérhető az Angyalföldről induló, Deák Ferenc teret érintő és a Lánchídon át közlekedő 210-es és 210B járatokkal.

A múlt század technológiai színvonalán megépített és üzemeltett, de a budapestiek által kedvelt járat régóta műszaki és forgalmi kihívásokkal küzd. 

A BKK célja, hogy a fogaskerekű hosszú távon fennmaradjon, fejlődjön és kiszolgálja a térségben élő vagy oda utazó ügyfelek igényeit.

A műszaki feltételek biztosítása miatt évente kétszer ütemezett karbantartások során a szakemberek javítják az esetleges hibákat, ezúttal az Erdei Iskola állomásnál végeztek munkálatokat. Ezzel a rendszeres szervizeléssel biztosítják a fogaskerekű biztonságos közlekedését addig is, amíg a források nem állnak rendelkezésre a teljes körű felújításhoz.

A fogaskerekű április 1-jén indult el újra a téli üzemszünet idején felújított pályán, ekkor kezdődött el a Telefogas-rendszer is.