A Vodafone és a Microsoft egy tízéves partneri megállapodást írt alá, amelynek keretében a telekommunikációs vállalat az amerikai cég mesterségesintelligencia- és felhőszolgáltatásait használja majd az európai és az afrikai piacokon.

Düsseldorf,(vodafone,Campus),-,March,9.,2022:,View,On,Red
Fotó: Ralf Liebhold

A Vodafone az 1,5 milliárd dollárt a Microsoft Azure OpenAI és Copilot technológiáival kifejlesztett, ügyfélközpontú mesterséges intelligencia fejlesztésébe fekteti be, illetve a fizikai adatközpontokat olcsóbb és skálázható Azure felhőszolgáltatásokra cseréli – írja a Reuters. Ezzel párhuzamosan a Microsoft részvénybefektető lesz a Vodafone IoT (Internet of Things) platformjában.

A Vodafone pénzügyi igazgatója, Luka Mucic elmondta, hogy 

a Microsoft vezető szerepe a mesterséges intelligencia területén, amelyet az OpenAI-partnerséggel szerzett meg, átalakítja a telekommunikációs üzletág ügyfélszolgálatát.

A Microsoft kereskedelmi igazgatója, Judson Althoff arról beszélt, hogy a Vodafone tevékenysége az IoT és a pénzügyi szolgáltatások területén stratégiailag rendkívül fontos.

A Vodafone Kenyában, Tanzániában, Dél-Afrikában és más afrikai országokban működő M-PESA mobilpénz-platformja ugyanazokat a célokat szolgálja, mint a Microsoft részéről a digitális jártasság fejlesztése a régióban.

A mesterséges intelligencia segített a Microsoftnak lenyomni az Apple-t

Ami a múlt héten még csak várakozás volt, az most valóra vált: a Microsoft lett a világ legértékesebb vállalata. A mesterséges intelligenciába történő befektetések meghozták a várt eredményt, miközben az iPhone-eladások csökkenése megviselte az Apple számait.